MXGP: The Official Motocross Videogame (PS4)

recenze  3
Martin Šmíd, 22. 10. 2014 11:15
Začátkem roku vyšla na starou generaci konzolí motokrosová hra MXGP: The Official Motocross Game, která byla lehce nadprůměrná a spíše určena pro ty největší fanoušky. Vývojáři už ale během vydání prohlašovali, že připravují speciální verzi i pro konzoli PlayStation 4, která nabídne další obsah a několik technologických novinek. V těchto dnech se konečně dostala na pulty obchodů, takže se můžeme podívat, jestli vývojáři opravdu napravili chyby a máme tu kvalitní motokrosovou hru, kterou jistě všichni očekávali.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Když hru poprvé zapnete, budete si moci vybrat mezi pěti režimy, mezi nimiž je jednak rychlý závod nebo Grand Prix závod, závod na čas, šampionát, multiplayerová klání a hlavně kariéru. V rychlém, Grand Prix nebo závodu na čas si jednoduše vyberete jednoho z 60 světových motokrosových závodníků, tým a motorku – je tu vše licencované z posledního ročníku, a vyrazíte přímo na trať. Všechny tratě lze projíždět ve všech herních módech v obou výkonnostních kategoriích MX1 i MX2, mezi kterými je podstatný rozdíl, protože vyšší kategorie obsahuje mnohem hůře zkrotitelné stroje, na druhé straně vás zase odmění mnohem silnějším výkonem, akcelerací a rychlostí.

Tím hlavním, co každý zapne, bude zcela jistě hlavně Kariéra, která je takovým tím základním stavebním kamenem části pro jednoho hráče. Ta oproti starší verzi doznala jen jednu podstatnou novinku, a to tu, že neobsahuje čtrnáct závodů, ale rovnou osmnáct, což je dáno novinkou v podobě čtyř nových tratí - Arco di Trento (Itálie), Sevlievo (Bulharsko), Loket (Česká republika) a Lierop (Holandsko). Přidání čtyř nových tratí je určitě v pořádku a je třeba vývojáře pochválit, že se nebáli přidat nový obsah. Na druhou stranu, jinak Kariéra vylepšena už nebyla, takže je tu klasický model, který třeba můžete znát ze série MotoGP. Ostatně studio Milestone u svých her točí jeden a ten stejný model, který v základu funguje, ale je docela strohý a větší propracovanost by mu pomohla. Sice si můžete číst maily, noviny a trochu se radit s týmem, ale to je zhruba vše. Také bych ocenil, pokud by Milestone trochu měnil model Kariéry u svých her, protože když jsem hrál dříve v roce MotoGP a zde je kariéra prakticky stejná, dokonce se stejným interfacem, jen s jinými závody, je to prostě nuda a člověka to spíše naštve. Vývojáři možná vsázejí, že ne každý bude hrát všechny jejich hry, ale v pořádku to určitě není.

Každopádně Kariéra v jednotlivých víkendech obsahuje nejen oba hlavní závody na vybrané trati, ale i kvalifikaci nebo volnou jízdu, v níž si můžete trať nejprve trochu natrénovat, abyste v závodě měli úlohu o něco snazší. Ono ale pochopitelně hodně záleží hlavně na tom, jak zajedete kvalifikaci, protože je lepší ji vyhrát a startovat třeba z prostřední lajny, protože když ji přeskočíte, startujete úplně na kraji. Probojovat se do čela je tak těžší, zvláště když v PlayStation 4 verzi je nově 22 jezdců, což kolikrát vyústí v docela velkou melu a hromadné pády. Více závodníků na trati ale určitě pomáhá hratelnosti, stejně tak novinka v podobě lepšího deformovaného povrchu, který má na hratelnost vliv, což u verze pro staré konzole nebylo, a pokud třeba vjedete na poničené trati do hluboké rýhy, můžete riskovat pád a následný propad za další závodníky. Deformovaná trať navíc docela pěkně vypadá, stejně tak virtuální bahno, do něhož se může závodník po pádu prakticky celý ponořit. Co bych u závodů ocenil, tak pokud by na minimapce byla pozice závodníků, kteří jedou za mnou. Ta už chyběla u verze pro staré konzole a docela se na tento nedostatek poukazovalo, a je škoda, že vývojáři nesrovnali nápravu. Takto si musíte vystačit s klasickým pohledem zepředu, abyste viděli, co se děje za vámi na trati, což je docela krkolomné, zvláště když tratě jsou jedna zatáčka za druhou.

MXGP: The Official Motocross Game vychází letos pouze pro PlayStation 4. Verze pro Xbox One by měla být dostupná až s příštím ročníkem.

Před každým závodem si můžete libovolně nastavit obtížnost i počet kol, úroveň simulace, vypnout či zapnout pomocníky při řízení, nebo se šťourat v technických parametrech vašeho stroje. Jezdí se na motorkách značek jako Yamaha, Husqvarna, Kawasaki, Honda a další, bohužel se mezi nimi příliš rozdílů jiných než vizuálních nenachází, což je docela škoda. Zvláště když třeba MotoGP už rozdíly v jednotlivých motorkách dobře aplikovalo a slavilo úspěch, u MXGP: The Official Motocross Game mají vývojáři ještě co dohánět. Každopádně řízení jednotlivých motorek je celkem v pohodě, po pár kolech jsem s ním neměl problém, a možná bych i řekl, že jízdní model byl trochu upraven – pořád se samozřejmě jedná spíše o arkádu, zvláště pro nový deformovaný terén, aby bylo jednodušší motorku zvládnout a nedocházelo tolik k nechtěným pádům v zatáčce nebo při skoku, jako tomu bylo u verze pro staré konzole. Ještě je ale nutné trochu zapracovat na kolizích s protivníky, protože někdy stačí do něj jen trochu drknout a jde k zemi, případně i vy, zatímco jindy po skoku mu přistanete na hlavě a jen se lehce odrazíte vedle, což působí trochu zvláštně a nevyrovnaně. Nic ale nemění na tom, že tu máme před sebou slušně hratelnou závodní hru, která má dobrou hratelnost a v samotných závodech je po většinu času zábavná a napínavá.

Kariéra i další režimy pro jednoho hráče dokážou zabavit, zvláště díky slušnému jízdnímu modelu, na vyšší obtížnosti agresivní umělé inteligenci a hlavně pěkně navrženým tratím, po nichž je radost jezdit, navíc jsou dobře zapamatovatelné. Za vyzkoušení ovšem stojí i docela překvapivě kvalitní multiplayerová část pro dvanáct hráčů. Je možná škoda, že když už může být na trati 22 jezdců, hra počítá jen s dvanácti hráči, každopádně můžete si vytvářet vlastní závody či šampionáty, případně se náhodně vytvořených události sami rychle účastnit. Dobře vypadají i online sezóny. V multiplayeru je docela velká sranda, pár závodů jsem zajel, i když servery zatím jsou spíše prázdnější, ale nesetkal jsem se s žádným technickým problémem, který by jízdu kazil. Určitě plus. Multiplayer je určitě příjemné překvapení, a fanoušci by v něm mohli najít velké zalíbení.

Protože jde o první verzi pro nové konzole, asi nejvíce každého zajímá, jak dopadla grafika. Vývojáři použili starší engine, který byl využit už pro PlayStation 3 verzi, ale docela dost ho vylepšili, hlavně rozlišení textur, díky čemuž trať vypadá znatelně lépe, stejně tak jezdci, stejně tak je možné si všimnout dobrého vyhlazování, prakticky zoubky byste tu museli hledat lupou. I když doznala hra takovéto zlepšení, je ještě pořád na čem zapracovat, třeba na lépe zpracovaných vlajkách i prakticky celém prostředí, které stále nese znaky verze pro staré konzole. Co ovšem musím vyzdvihnout, je osvětlení. Vývojáři použili technologii Yebis 2, kterou už využíval MotoGP 14, a na hře je to patrné od první minuty. Nasvícení je díky tomu na velmi dobré úrovni a prakticky snese všechna přísná měřítka, která u her pro nové konzole máme. Ještě doplním, že MXGP: The Official Motocross Game běží nativně v rozlišení 1080p při 30fps, poklesů frameratu jsem moc nezaznamenal, občas hra trochu zaškobrtne, ale nejde o nic hrozného. Celkem slušný je i hudební doprovod, a povedlo se docela i ozvučení během závodů, takže tady si stěžovat nebudu, byl jsem celkem spokojen, ale samozřejmě pořád je co zlepšovat.

Studio Milestone postupně ale jistě své závodní série zkrášluje a zlepšuje po stránce hratelnosti. U Moto GP se studiu podařilo vytvořit kvalitní značku, za níž se nemusejí fanoušci bát utratit peníze. U MXGP: The Official Motocross Game jsou vývojáři na správní cestě, verze pro PlayStation 4 obsahuje několik pěkných novinek, spíše menšího ražení, ale ještě by si zasloužila zajímavější kariéru a vychytání několika dalších mušek. Nic ale nemění na tom, že fanoušci motokrosu si určitě přijdou na své, a pokud už hru nemáte na PlayStation 3, novou verzi vám mohu doporučit. Jestli už ale verzi pro starou konzoli vlastníte, asi bych doporučil počkat spíše na další ročník, který těch novinek přinese určitě daleko více. Pokud tedy vývojáři dají na zpětnou vazbu.

MXGP: The Official Motocross Videogame (PS4)

ps4
Milestone Studio, Milestone Studio
Datum vydání hry:
17. 10. 2014
KARTA HRY
7/10

Komentáře