MXGP: The Official Motocross Videogame

recenze  6
madness, 22. 4. 2014 11:00
Závody motokrosu patří k nejzajímavějším motoristickým sportům na světě. Jsou neodmyslitelně spojeny s adrenalinem, se spoustou bláta, nehezkými pády a ukrutným řevem závodních strojů. Milestone, vývojáři, kteří jsou známí hlavně díky závodní sérii MotoGP, na letošní rok připravili hru právě z prostředí motokrosu. Nese název MXGP: The Official Motocross Videogame a dorazila na konzole Xbox 360, Playstation 3 a PS Vita (a Pc). Jak se hraje, se dozvíte v následující recenzi.

Recenzovaná verze: Xbox 360

Hned po spuštění hry vás čeká milé překvapení – skvělé intro, pěkná menu s krásnými fotografiemi a videi ze skutečných motokrosových závodů a všudypřítomná licence navozují skvělou atmosféru hned v prvních sekundách. Jakmile se proklikáte skrze úvodní obrazovky, přichází na řadu editace jezdce – můžete si upravit jméno, přezdívku, číslo, včetně barev a fontů, ale i obličej, hlavně kombinézu a helmu. Možnost editace není nic převratného, ale vždy potěší. Když jste hotovi, přichází čas rozhodnout se, jaký herní režim zvolit.

MXGP jich nabízí celkem pět a jedná se o rychlý nebo Grand Prix závod, závod na čas, šampionát, multiplayerová klání a hlavně kariéru. V rychlém, Grand Prix nebo závodu na čas si jednoduše vyberete jednoho z 60 světových motokrosových závodníků, tým a motorku, a vyrazíte přímo na trať. Šampionát čítá 14 závodů a cílem je nezaváhat a umísťovat se tak, abyste vyhráli. Všechny tratě lze projíždět ve všech herních módech v obou výkonnostních kategoriích MX1 i MX2, mezi kterými je podstatný rozdíl, protože vyšší kategorie obsahuje mnohem hůře zkrotitelné stroje, na druhé straně vás zase odmění mnohem silnějším výkonem, akcelerací a rychlostí.

Kariéra představuje nejobsáhlejší a nejkomplexnější herní mód hry. Budete v ní závodit na 14 tratích z celého světa: Švédsko, Litva, Rusko, atd., některé – jako například tratě z České republiky či Ukrajiny – ale chybí, získávat fanoušky, které jsou měrnou hodnotou vaší úspěšnosti a popularity, podepisovat kontrakty s různými závodními týmy (postupně, od méně známých, až po ty nejznámější), jejichž nabídky chodí právě na základě vašeho věhlasu, ale i číst emaily od kolegů a plnit různé výzvy vašeho týmu (například dojet na konkrétní nebo lepší než určené příčce, případně porazit předem vybraného hlavního rivala, zvoleného z řady 16 AI ovládaných protivníků). Cílem kariéry je vyšplhat se až na vrchol žebříčku, mít co nejvíce fanoušků a stát se mistrem sezóny.

Každá závodní událost v kariéře se odehrává o víkendu na jednom ze 14 okruhů z celého světa a je rozdělena do několika fází – trénink a seznámení se se samotnou tratí, následují kvalifikační boje a samotný závod, který se skládá ze dvou částí. Před každým závodem si můžete libovolně nastavit obtížnost i počet kol, úroveň simulace, vypnout či zapnout pomocníky při řízení, nebo se šťourat v technických parametrech vašeho stroje (jezdí se na motorkách značek jako Yamaha, Husqvarna, Kawasaki, Honda a další, bohužel se mezi nimi příliš rozdílů jiných než vizuálních nenachází). Kariéra je rozhodně nejzajímavější částí hry, protože výborně simuluje atmosféru, a to i díky virtuálním emailům, neustálým prostřihům z reálného světa MXGP, kontraktům s různými závodními týmy či virtuálnímu MXGP magazínu.

Atmosféru MXGP simuluje výborně, to samé ale rozhodně nemůžeme říct o samotných závodech. Milestone si totiž před započetím prací na hře asi tak úplně nevyjasnili, zda MXGP má být simulátorem nebo arkádou. Ať už se snažili o cokoliv, MXGP je čistokrevnou arkádou, u níž je vidět, že vývojáři asi chtěli o něco více. Jízdní model je problematický, místy hodně splašený, na náš vkus se motorka až příliš dlouho vznáší ve vzduchu, levituje a podivně reaguje nejen na terén a povrch tratí, ale také při kontaktu s ostatními jezdci na trati.

Útěchou může být fakt, že MXGP disponuje solidně navrženým systémem ovládání – už tutoriál vás uvede do jeho snových tajů. Ovládání kombinuje jednak ovládání samotné motorky jednak ovládání jezdce na motorce, jehož váhu pro co možná nejpřesnější průjezd zatáček a nevyzpytatelných překážek musíte kontrolovat a balancovat tak, aby nedošlo k pádu, případně zpomalení. Tohle funguje i v praxi, a pokud ovládání jezdce a motorky přijdete na kloub, opravdu dosáhnete kýžených výsledků. Ovládání je asi nejlepší prvkem hry, na kterém si smlsnou fanoušci reálného MXGP. Problémem je jízdní model, který dojem z dobře navrženého ovládání kompletně kazí. Celé to pak vyznívá nemastně, neslaně a hlavně nedodělaně.

Jakási nedoladěnost je příznačná pro celou hru. Nejvíce se to reflektuje právě v jízdním modelu, který má daleko od uspokojivého, ale i v detailech. Tak například virtuální mapička při závodu ukazuje jen vás, pozici protivníků se nedozvíte. Dalším příkladem budiž tvůrci proklamovaná proměna závodního okruhu, která by měla ovlivňovat i samotnou jízdu – ačkoliv vizuálně se trať mění (ale docela podivným doskakováním textur, ale celkově rozježděný terén vypadá slušně), vliv na chování motorky nemá žádný. Na trati jsou dokonce objekty, kterými se dá jednoduše projet (patníky kolem tratě, mantinely, atd.), sem tam můžete přistát na hlavě protivníka a nic se nestane ani jemu, ani vám, nebo naopak nesmyslně se zamotat a spadnout v bahně. Zvláštně funguje i nastavování míry úrovně simulace či obtížnosti – změna v ovládání a schopnosti závodníků je totiž naprosto minimální.

S tím souvisí i ne příliš vábná grafika, která rozhodně neodpovídá grafickým standardům roku 2014. Připravte se na zubaté hrany, nevýrazné barvy a prapodivné modely doprovodných postav a jejich bizarní animace (váš kouč, slečna na startovní čáře, nebo diváci). Potěší alespoň solidní zpracování jednotlivých závodníků a jejich mašin, a vcelku detailní a přesně přenesení závodních okruhů do virtuální podoby, kterým tvoří velmi pěknou kulisu různé kopce, jezírka, sluneční paprsky, lesy, závodnické parky, ochozy, a tak dále. Neslavná je i audio stránka hry - jednotvárné a nevýrazné zvuky, kterém sem tam dokonce úplně chybí (například při kolizích motorek). Všechny nedostatky v oblasti technické by se daly pominout, kdyby MXGP disponovala perfektním jízdním modelem. To se bohužel neděje.

Nedostatky a především nepřesvědčivý jízdní model ústí v jedno: MXGP se nehraje pohodlně, ba naopak, přichází frustrace a nespokojenost. Motorka divně reagující na povrch, trať měnící se jen na oko, objekty, kterými se dá projet, pozoruhodné kolize a slabší grafika obyčejnému hráči hraní zprotiví. Je to škoda, ale MXPG od průměru, ve kterém najdou zalíbení opravdu jen skalní fandové motokrosových závodů, jež budou vychutnávat festivalový feeling a snad se srovnají s jízdním modelem, nezachrání ani výborná celková atmosféra, parádně navržené ovládání nebo slušná kariéra. Je to obrovská škoda, hra měla potenciál, Milestone ho ale nevyužili a skončili na půli cesty, protože MXGP propadá v tom, co je pro závodní hry nejdůležitější.

MXGP - The Official Motocross Videogame

ps4ps3x360vita
Milestone Studio, Milestone Studio
KARTA HRY
6/10

Komentáře