Grand Theft Auto V (PS4 a XO)

recenze  33
Martin Šmíd, 23. 11. 2014 17:45
Je tomu už více jak rok, co studio Rockstar Games vydalo akční hru Grand Theft Auto V, kterou si od té doby koupilo přes 34 milionů hráčů na konzolích PlayStation 3 a Xbox 360. Není divu, když páté Grand Theft Auto mělo obrovskou kvalitu a prakticky veškeré konkurenci vývojáři z Rockstar Games ukázali záda, protože stanovili nový standart pro akční hry v otevřeném světě. Ihned po dokončení se vrhli na verzi pro současnou konzolovou generaci, která byla oznámena po mnohých spekulacích letos během E3, a co přesně nabízí a jestli se jí vyplatí věnovat pozornost, vám nyní řekneme v recenzi.

Testovaná verze: PlayStation 4

Ačkoliv vývojáři s Grand Theft Auto V navázali stylem na úspěšné předchůdce, přinesli i řadu velkých novinek a značných oživení, které vše posunuly ještě o stupínek, možná dva výše. Už na hlavním příběhu to ostatně bylo vidět, kdy hlavním hrdinou nebyl jeden maník, ale hned tři. Prvním je pochopitelně Michaelem, který je už dávno v důchodu, tedy v programu na ochranu svědků, přičemž jeho povedená rodinka mu dává neustále zabrat a proto občas potřebuje pomoc odborníka. Manželka svým křikem, dcera svými výstřelky a syn poté nejraději leží na posteli a hraje nějakou tu ošklivou akční hru, aby se z něj stal psychopat a objevil se na FOX News. Druhý hrdina Franklin je klasické pouliční dítě, které se přes drobné krádeže dostane až ke krádežím aut, takže není divu, že když se s ním poprvé setkáte, umí perfektně řídit. Třetím hrdinou je Trevor, který toho v životě docela dost zažil, přičemž nyní žije v poušti ve svém karavanu a řeší každý sen zdejší problémy. Právě Trevor se dost vymyká hrdinům z předchozích dílů, protože je to prostě blázen, který se vyžívá v dělání šílených věcí. Je to takové to přerostlé dítě s neustálými průsery a nasraným obličejem, které byste na ulici nechtěli potkat.

To je tedy pro zrekapitulování, abyste byli v obraze, pokud jste náhodou na Grand Theft Auto V už zapomněli, protože nová verze je po obsahové stránce naprosto totožná s tou loňskou. Vývojáři se rozhodli raději zapracovat na technické stránce a několika dalších novinkách, k nimž se ještě dostanu. V základu tak na vás čeká bezmála sedm desítek příběhových misí, které jsou hodně nápadité a rozmanité, navíc řadu velkých krádeží a přepadení, kolem nichž se hra hodně točí, je možné provádět několika způsoby. Samozřejmě nechybí ani spousta vedlejších misí za všechny tři postavy. Zatímco Franklin se svým novým kamarádem jezdí fotografovat místní celebrity, kolikrát v hodně choulostivých situacích, to Michael hlavně na začátku řeší problémy své rodiny, které už má plné zuby. Trevor je pak kapitola sama pro sebe, ostatně až ho uvidíte běhat v dámských šatech, naplno vám dojde, o jak tragikomickou postavu se jedná. Je možná pravda, že vývojáři mohli alespoň něco málo přidat do singleplayeru, zvláště když po vydání slibovali nějakou příběhovou expanzi, ale o té zatím vůbec nic nevíme. Třeba měli hodně práce s portem a dočkáme se jí v příštím roce, to se ale ještě uvidí.

Asi není třeba říkat, že hra se odehrává celá ve městě Los Santos a jeho okolí. Vývojáři z Rockstar Games už v minulém roce dokázali vyždímat ze starých konzolí i výkon, který v nich nebyl, takže jen těžko si šlo představit, že by vše mohlo vypadat ještě lépe. Právě ale na nových konzolích město přímo ožije před vašima očima, což je dáno nejen více chodci na ulici, je jich viditelně více jak ve staré verzi, ale také je v ulicích více aut, a město si prakticky žije svým vlastním, daleko rušnějším životem. Zvláště večer, když si stoupnete na nějakou horu či vyletíte vrtulníkem nad město a budete sledovat život pod sebou, čeká vás jedinečná podívaná, čemuž dopomáhá i daleko větší dohled. Městem je navíc radost projíždět a obdivovat všechny nové detaily, přičemž si můžete během jízdy pouštět spoustu nových písniček v rádiích, nových jich je hned 162 podle údajů od Rockstaru. Větší počet aut, hlavně na dálnicích, má pochopitelně vliv i na hratelnost, zvláště při závodech, nebo když unikáte před policií či jiným pronásledovatelem. Uniknout je daleko složitější, je nutné více kličkovat mezi vozidly, ale také je větší šance, že se protivník sám vybourá, což se mi několikrát stalo. Navíc se mi zdálo, že jak déle hraju, tím je aut více, aby vývojáři ještě více znepříjemnili hraní.

Grand Theft Auto V bylo skvělé už na předchozí konzolové generaci, ale s novými vylepšeními je prostě a jednoduše dokonalé.

Vývojáři nepřidali spoustu detailů jen do města, ale i jeho okolí. Po lesích nebo pláních je daleko více zeleně, nejsou tam jen textury něčeho, co má připomínat trávu nebo rostliny. Najednou je radost po přírodě chodit případně jezdit nádhernými scenériemi, které kolikrát berou dech. Vývojáři navíc přidali spoustu detailů i zvěři, která je v divočině daleko v hojnějším počtu. Přepracováno bylo i mořské dno, které má také více porostu a detailů, a dokonce se mi zdálo, že má rovněž více žraloků, kteří kolikrát dokážou pořádně vyděsit.

Aby vývojáři trochu motivovali k pořízení nové verze hráče, kteří hráli Grand Theft Auto V už v minulém roce, přidali lákavý first-person pohled. Popravdě, když se o něm objevily spekulace, moc jsem nevěřil, že se nakonec ve hře objeví, ale vývojáři opravdu překvapili, navíc i tím, že je docela slušný a dává celé sérii zcela nový rozměr. Přepnout se můžete do first-person pohledu jediným kliknutím na touchpad DualShocku 4, na němž máte různé pohledy, přičemž se jedná o docela funkční novinku, navíc vývojáři připravili pro tento režim speciální nové animace, kterou jsem ale popravdě moc nevyužíval. Pořád dávám přednost raději klasickému pohledu ze třetí osoby, díky němuž se dá lépe krýt a navíc i auta či motorky se řídí o něco lépe, ale samozřejmě jde o zvyk, někomu může více vyhovovat nový first-person pohled. Vývojáři ho sem dali jako možnost, a tak k němu přistupuju.

Už původní verze nabídla velmi slušný počet nejrůznějších dopravních prostředků, od klasických aut po motorky, čluny nebo helikoptéry. Vše samozřejmě najdete i v nové verzi, nevšiml jsem si, že by něco přibylo nového, ale vývojáři značně vylepšili modely všech dopravních prostředků. Hned je vidět, že mají více polygonů, navíc od kapot aut se krásně večer odráží světlo z oken nebo pouličního osvětlení. Kompletním překopáním prošel vnitřek aut, což je dáno hlavně zmíněným first-person pohledem. Sice palubní deska pořád nevypadá tak dobře, jako třeba v Driveclubu či jiných závodních hrách, ale určitě neurazí.

Protože jsem testoval PlayStation 4 verzi, mohl jsem si dopřát i některé speciální funkce pro DualShock 4. Moc jich není, třeba využití touchpadu je nulové, pokud nepočítám přepínání pohledu. Dají se na něm sice volit i zbraně, ale daleko rychlejší je normální způsob. Vývojáři alespoň využili repráček, z něhož jdou telefonní hovory, ale i policejní hlášení. Nejvíce se mi ovšem líbilo využití lightbaru, který třeba bliká modro červeně, když vás honí policie, což dodává zvláště večer na atmosféře, jak světlo osvětluje pokoj. Jinak lightbar slouží pro rozpoznání, za jakou postavu zrovna hrajete, pokud byste náhodou nedohlédli na televizi.

Grand Theft Auto Online je zábavné, ale pořád se nezbavilo delších nahrávacích časů a dalších neduhů předchozí verze.

Součástí Grand Theft Auto V je i multiplayerová část Grand Theft Auto Online, který nabízí prakticky všechny updaty, které doposud vyšly. Plusem určitě je, že si můžete ze staré verze importovat postup, včetně online trofejí, takže nezačínáte úplně od začátku, což je jistě pro mnohé velké plus. Stejně tak je nutné ocenit, že se třeba během závodů zvýšil počet hráčů na třicet, takže kolikrát vznikne během hraní ještě větší mela. Když se samozřejmě sejde dostatečný počet hráčů, což se během mého testování stalo jen několikrát. Většinou hrály jen malé skupinky. Je také škoda, že i na nových konzolích má Grand Theft Auto Online stejné neduhy, jako tomu bylo na starých konzolích. Hlavně dlouhé čekací doby během nahrávání vše kazí, stejně tak dlouhé vyhledávání. Není přece možné, aby toto tvořilo třeba jednu třetinu celého zážitku z online hraní. Jde o něco, co prostě může být řešeno lépe, protože takto je dobré si občas dát vybrané režimy s kamarády, které jsou samozřejmě zábavné a je to hrozná prdel, ale pořád nemá Grand Theft Auto Online tak vypiplaný zážitek, i díky občasným pádům, aby udržel po delší dobu, a to je určitě škoda. Snad Rockstar Games na tomto v následujících týdnech ještě zapracuje. Stejně tak určitě zamrzí, že v online režimu nejsou některé už přes rok oznámené a slibované prvky. Vývojáři se sice nechali slyšet, že na Heistech pořád pracují, stejně tak na dalších věcech, které se objeví na starých i nových konzolích, ale toto už říkají více jak rok. Snad se tedy v brzké době dočkáme.

Na začátku jsem zmínil, že se vývojáři zaměřili hlavně na vylepšení vizuální stránky, která nebyla špatná na starých konzolích, ale na těch současných by pochopitelně neobstála. Musím říci, že jsem možná nečekal, že Grand Theft Auto V v nové verzi bude vypadat tak dobře, kvalitou jsem byl velmi příjemně překvapen, protože už během první minuty poznáte hodně znatelný rozdíl. Město má spoustu nových detailů a textur ve vysokém rozlišení, ale i mimo město můžete obdivovat velkou hustotu zeleně, která třeba ve starých verzích chyběla. Vylepšené byly i modely postav a musím zmínit i parádní nasvícení. Navíc hra má i velmi dobré vyhlazování, zoubků si sice všimnete, ale nejsou tak viditelné na první pohled. Možná i proto můžu označit Grand Theft Auto V za jednu z nejlépe vypadajících her na současné generaci konzolí, možná jsem hezčí zatím ani nehrál, takže už na tomto tvrzení je vidět, jak vývojáři na zpracování zapracovali za poslední rok.

U her je dnes hodně důležitý framerate, takže určitě každého zajímá, když hru vývojáři hodně vylepšili, jak na tom je. Trochu jsem se obával, aby framerate příliš neklesal, ale nakonec obavy byly zbytečné. K testu jsem měl PlayStation 4 verzi, která si udržuje stabilně 30fps, ať už se jezdí městem, střílí nebo dělají další ty šílené věci, které na sérii Grand Theft Auto tolik milujeme. Prakticky jsem nenarazil na situaci, kde by se hra opravdu viditelně zaškubala, i když sem tam framerate občas samozřejměklesne o pár snímků, což ale není nic dramatického, takže za optimalizaci si vývojáři zaslouží opravdu velkou pochvalu, tady prostě bude muset být spokojen naprosto každý.

Grand Theft Auto V byla výborná akční hra už před rokem, která navíc i dnes jen těžko hledá konkurenci, a troufám si tvrdit, že bude patřit k tomu nejlepšímu i na konci současné generace. Vývojáři navíc značně vylepšili grafiku a zlepšili framerate, který byl chvilkami takovou tou menší kaňkou na předchozích verzích. Těžko říci, jestli hru doporučit, pokud jste ji hráli už v minulém roce, to asi hodně bude záležet na tom, jestli si chcete vyzkoušet first-person režim či hrajete online část, ale nováčci pochopitelně nemají co řešit, lepší hru si letos určitě nezahrají.

Grand Theft Auto V (PS4 a XO)

ps4xone
Take-Two Interactive, Rockstar Games
Datum vydání hry:
14. 11. 2014
KARTA HRY
10/10

Komentáře