Entwined

recenze  8
Martin Šmíd, 21. 8. 2014 16:00
Letos v květnu Sony oznámila založení nového studia Pixel Opus, v němž pracují bývalí studenti univerzity Carnegie Mellon, kteří během studia vytvořili několik prototypů her pro konzoli PlayStation Vita. Sony jim následně dala stálou práci a výsledkem je hra Entwined, která byla oznámena letos během E3 pro všechny konzole PlayStation. Na tiskové konferenci Sony vypadala hodně pěkně, ale jak se ukázalo nyní po zahrání, ještě se mají začínající vývojáři co učit.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (obrázky u textu vytvořené za pomoci SHARE tlačítka)

V minulosti jsme viděli, že Sony má ráda umělecké hry jako flOw, Flower, Journey nebo The Unfinished Swan, které navíc hráče zaujaly i díky své kvalitě. Nešlo v nich o střílení, ale o zážitek z hraní, v navíc pěkné stylizaci, která musela každého hráče chytnout za srdce. Novinka Entwined se měla k těmto hrám připojit, alespoň se tedy vývojáři o to pokoušeli. Příběh je tu docela prostý, protože tu jsou dvě duše – ryba a pták, které se milují, ale nemohou být nikdy spolu, asi proto, že práci si dávají ryby k obědu, ale ve skutečnosti toto není za celou hru vysvětleno, takže si musíme vystačit se základní informací. To by samozřejmě nevadilo, protože Entwined je přesně tou hrou, která má zaujmout svoji stylizací a stát se takovým tím odpočinkovým titulem pro relaxaci jako Journey nebo Flower, ale právě u tohoto docela selhává.

Hlavními hrdiny jsou tedy dvě duše, které musíte po celou dobu ovládat, každou jednou analogovou páčkou. V rychlosti by se dal Entwined popsat jako klasická tunelová záležitost, v níž ovládáte dvě duše a musíte s nimi sbírat speciální energii a následně proplouvat speciálními brankami, které vám energii nechají, když se do nich netrefíte, energie začne mizet a cesta do cíle je o to delší. Hlavním úkolem je sbírat tuto energii, aby se v závěru mohly obě duše propojit za pomocí L1+R1 a spojit se do jednoho draka. Herní koncept takto zní jednoduše, a ona hra Entwined není na toto vůbec složitá, ostatně už několikrát bylo ukázáno, že v jednoduchosti je krása, ale bohužel, toto není tento případ.

Entwined se na začátku může zdát jako další příjemná hra k oddechu po práci, ale rozhodně tomu tak není, protože trefování se do branek je těžké, zvláště v pozdějších částech, za což může i trochu neohrabané ovládání. S ním jsem bojoval po celou dobu, někdy se mi zdálo, že duchové nereagují tak rychle, někdy zase zareagovali až moc rychle, takže výsledný zážitek není zase tak dobrý, jak bych očekával. Ba co více, kolikrát šlo o docela frustrující záležitost, když kvůli několika chybám jsem musel znovu sbírat energii a takto vše opakovat, dokud se mi nepodařilo level zvládnout. Zvláště poslední pasáže, kdy oba hrdinové létají spojeni za pomocí R1+L1, je hodně těžká a u ní jsem nejvíce nadával. Pak je i jedno, že má Entwined i rozmanité levely s oku lahodícím designem, když zážitek z hraní je spíše průměrný, a někdy ani to ne.

Hra Entwined se prodává na PlayStation Store za 219,-Kč, přičemž samozřejmostí je podpora pro Cross-buy mezi konzolemi PlayStation.

Hra Entwined má v příběhovém režimu devět úrovní, přičemž každou při troše štěstí projdete za deset minut, někdy i za kratší čas, takže si určitě sami dokážete spočítat, že na moc dlouho nevydrží. Hrou se dá proletět za zhruba dvě hodiny, zkušenější to zvládnou i za kratší čas, což není opravdu mnoho. Vývojáři si toho byli asi i vědomi, proto přidali do hry i speciální výzvy, které ovšem spočívají jen v nahrání co nejvyššího skóre, aby se odemknul další level, a třeba i překonal kamarád v online žebříčku. Možná bych i řekl, že výzvy jsou, co se týče hratelnosti a zábavnosti lepší, jak přímo příběhový režim, ale také u sebe moc dlouho nedokážou udržet.

Pokud musím něco vyloženě pochválit, je to zcela jistě vizuální zpracování, které je plné pestrých barev a po celou dobu se na něj dobře dívá, a ačkoliv je celkem prosté, má i spoustu pěkných efektů, které očím jen lahodí. Vizuální stránka je určitě jednou z věcí, k níž nemám námitky, na druhou stranu si mohli vývojáři více pohrát s optimalizací. Hra jako taková sice nepadá, ale když se obě duše v závěrečné fázi levelu rozdělí, protože prostě nedáte tuto pasáž, hra na jednu nebo dvě vteřiny zamrzne, což by se určitě dít nemělo. Zase tak náročně nevypadá. Zpět ale na tu pozitivnější vlnu, a to k hudebnímu doprovodu, který je tu hodně povedený, obsahuje několik nádherných skladeb, které bych si nejraději pouštěl na uklidnění i samostatně, a určitě si je i seženu.

Druhý pohled - play3man
Príbehovú časť som dohral za približne hodinu, čo som bol sám prekvapený a teda práve toto považujem za hlavné mínus celej hry. Síce cena nie je nejak vysoká, no keby autori vytvorili aspoň dvakrát toľko levelov (18), bolo by to o niečom inom. Entwined už vzhľadom na tunelový štýl jednoznačne stavia na hrateľnosti, ktorá pre takýto typ hry musí byť maximálne odladená. Hneď na začiatku vás hra naučí, ako správne obe postavy ovládať - je potrebné krúžiť páčkami dookola. Nie hore, dole a ani doľava, doprava. Pri držaní sa týchto pokynov je ovládanie veľmi presné a vtedy závisí všetko od vás. Bránky, ktorými je potrebné prechádzať by nemali zo začiatku nikomu robiť problém. Neskôr však prichádzajú zložitejšie kombinácie, kedy musíte robiť každou rukou niečo iné a to už každý z prehľadom zvládať nemusí. Zo začiatku som si na toto musel zvykať aj ja, no po pár minútach som sa do toho dostal a už som s tým nemal prakticky žiadne problémy. Približne hodinu strávenou s hrou som si tak naozaj užíval. Ak si teda myslíte, že by vám ťažšia obtiažnosť nemala robiť problém a takéto oddychové hry patria medzi vaše obľúbené, nemáte o čom viac rozmýšľať.

Entwined je jednou z těch her, která se dobře sleduje díky pěknému vizuálnímu zpracování a povedené uklidňující hudbě, ale když ji začnete hrát, jde kolikrát o pořádnou frustraci. Samozřejmě, hodně záleží asi na zkušenostech hráče a hbitosti jeho prstů, ale i tak hra rozhodně je velkou výzvou, zvláště v závěrečných levelech. A chybou určitě i je, že za cenu, za jakou se prodává, moc dlouho nevydrží.

Entwined

ps4ps3vita
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
12. 6. 2014
Žánr:
Hudební, Indie, Arkáda
KARTA HRY
5/10

Komentáře