Captain Toad: Treasure Tracker

recenze  18
Martin Šmíd, 25. 1. 2015 15:45
Před zhruba rokem vyšla pro konzoli Nintendo Wii U výborná plošinovka Super Mario 3D World, která jednak výborně vypadala, ale i se skvěle hrála, navíc i ve více hráčích. Kromě klasických úrovní obsahovala i speciální logické s Toadem, které si hráči zamilovali. Proto vývojáře v Nintendu napadlo, že by mohla vzniknout na nich postavená hra, která se začátkem roku dostala na Nintendo Wii U. Jestli se povedla, se nyní dozvíte.

Je určitě dobře, že se Nintendo odhodlalo vytvořit hru na základě oblíbené minihry z jiné hry, navíc s docela pevnými a hlavně zábavnými základy. Jednak se jedná o zcela novou plošinovku, nikdo nemusí křičet, že jsme se letos dočkali dalšího Maria, navíc se na naše televizní obrazovky dostává hrdina, který byl zatím spíše v pozadí a sekundoval zmíněnému slavnějšímu kolegovi. Toad možná i proto nemá žádné velké ambice, aby zachraňoval Mushroom království, ale také jako Mario nemá rád, když je někdo unesen, navíc někdo, na kom mu záleží. Tady je scénář naprosto standardní, prostě je v jednotlivých kapitolách někdo unesen, a na vás je, abyste se ho vydali zachránit. Nebudu zde dále spoilerovat, hlavně co se postaviček týče. Ono ani o příběhu více vědět nemusíte. Každopádně Nintendu se v minulosti podařilo vybudovat nádherný svět s vlastními pravidly, do něhož je pěkné se vracet, i když s trochu jinou hratelností a vlastními pravidly.

Captain Toad: Treasure Tracker není klasickou plošinovkou jako Mario, ale už po zapnutí je jasně vidět, že si jde svoji vlastní cestičkou, která je v dnešní době hodně svěží, ačkoliv nejde o zase tak něco originálního. Toad je vždy házen do menších rozmanitých levelů, musím říci, že mají velmi pěkný a hlavně chytrý design, ve kterých je úkolem sebrat hvězdu, a pokud možno i všechny tři diamanty, za které se následně odemykají pozdější levely, a další předměty. Aby bylo možné toto učinit, je vždy nutné splnit několik menších logických hádanek, které většinou nejsou složité, i když občas trochu toho přemýšlení je nutné zapojit. Pokud jste hráli Super Mario 3D World, tak určitě víte, že v levelech jde natáčet kameru ve všech možných směrech, aby se odhalily skryté chodbičky a různé předměty, které je nutné sebrat či nějak použít. Natáčení kamerou je jednoduché, většinou se kamera chová, jak je zrovna třeba, i když občas některé úhly nejsou úplně ideální, ale naštěstí jsem si moc těchto problémů nevšiml za celou dobu hraní.

Jinak je ovládání celkem jednoduché, je přímo navrženo pro Wii U Gamepad, což je určitě plus. Jsem určitě rád, že Captain Toad: Treasure Tracker je hra, která ukazuje, že tabletový ovladač má smysl a hru může obohatit během řešení různých hádanek. Už jsem si myslel, že se podobné hry nedočkám, zvláště když ani Nintendo moc v posledních hrách nevědělo, jak druhý displej kloudně využít. Zde samozřejmě není využíván po celou dobu, ale v několik levelech hratelnost dobře obohacuje, třeba když jedete vozíkem a musíte zaměřovat, případně během přesouvání různých plošinek a tak dále.

Pokud se rozhodnete stáhnout Captain Toad: Treasure Tracker skrze digitální distribuci, nejedná se o velkou hru. Zabere vám na pevném disku jen 1.9 GB.

Každopádně během překonávání hádanek je nutné počítat s tím, že Toad není tak pohyblivý, jako jeho kolegové. Vlastně i díky tomu se hratelnost od klasických Mario her hodně liší. Toad neumí vyskočit, pokud se chce dostat výše, musí vyšplhat na žebřík, případně si jinak pomoci, rovněž jeho pohyb je pomalejší, s čímž je nutné počítat u pastí nebo během překonávání protivníků, které je možné i likvidovat, ale rovněž je u této pasáže nutné použít trochu toho přemýšlení. Protivníků je ve hře docela dost druhů, mají pěkný design, většinou je tvoří staří známí z Mario her, kteří ale do zdejšího světa patří, takže to ani moc nevadí. Na každého protivníka samozřejmě platí trochu něco jiného, sem tam na scénu naskočí i nějaký ten boss. U soubojů s nimi je možná škoda, že je až příliš jednoduché je překonat, a rovněž se opakují, takže pokud by vývojáři u nich přidali na rozmanitosti, bylo by to jen ku prospěchu.

Pokud si pospíšíte, není problém příběhovou základní část v Captain Toad: Treasure Tracker dohrát za nějakých šest nebo sedm hodin, což je i vzhledem k ceně, prodává se za sníženou cenu, docela málo a určitě bych si dokázal představit, že hra bude delší. Zvláště když se tak dobře hraje, prostě chci více! Naštěstí vývojáři se snaží herní dobu natáhnout znovuhratelností. Když dohrajete nějaký ten level, můžete se do něj vrátit a splnit bonusový odemknutý úkol. Většinou jsou úkoly typu posbírat všechny penízky, dohrát úroveň na několik přesunů plošinek, najít speciální předmět, zlikvidovat určitý počet protivníků a tak dále, klasické, ale určitě zabaví a natáhnou herní dobu. Docela se mi líbilo, že je možné se po dohrání hlavních epizod vrhnout na bonusové, převzaté ze Super Mario 3D World, jen v nich chodíte s Toadem, které většinou slouží k vydělání nějakých těch penízků nebo životů. Každopádně, i když se Captain Toad: Treasure Tracker prodává za nižší cenu, dokázal bych si představit, že nabídne ještě více obsahu, sedmdesát úrovní je dle mého málo. Asi jde o největší kaňku, na jakou jsem během hraní narazil.

Vývojáři pro Captain Toad: Treasure Tracker použili stejný engine jako pro Super Mario 3D World, což nebylo vůbec špatné rozhodnutí. Hra vypadá pořád velmi dobře, jde o jednu z nejlépe vypadajících logických plošinovek současnosti bez rozdílu platforem, postavičky mají spoustu detailů, to samé se dá říci o světu, navíc se nešetří různými efekty a tak dále. Po vizuální stránce je hra opravdu nádherná a není moc, co bych mohl vytknout. Navíc framerate je stabilní, nesetkal jsem se během hraní s žádným zádrhelem ani dalším technickým problémem. Super Mario 3D World obsahoval výborný soundtrack, a mohu říci, že Captain Toad: Treasure Tracker na slavného bratříčka dobře navazuje. Sice neobsahuje tolik skladeb a soundtrack není tak rozmanitý, ale dobře se poslouchá a i několik nových skladeb si budete pamatovat i po dohrání. Tady tedy rovněž spokojenost.

Už když jsem si mohl Captain Toad: Treasure Tracker před půl rokem vyzkoušet, věděl jsem, že půjde o velmi kvalitní chytrou puzzle plošinovku, což se nyní potvrdilo. Hra nabízí zhruba sedm desítek pěkných levelů s povedeným designem, které mají důmyslné hádanky, spoustu pastí a nepřátel, které je nutné překonat, k čemuž musíte využívat hodně svůj mozek. Škoda jen několika menších mušek, ale nejde o nic, co by vyloženě kazilo výsledný dojem. Nyní si jen přát, aby se Toad v budoucnu ještě vrátil, udělal mi na první návštěvu velkou radost.

Captain Toad: Treasure Tracker

3dswiiunsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
2. 1. 2015
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Strategie, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře