Super Monkey Ball 3D

recenze  4
Martin Šmíd, 26. 4. 2011 11:30
Po velkém úspěchu hry Super Monkey Ball na herní konzoli GameCube se hráči dočkali ještě několika dalších dílů. Když byla oznámena nová přenosná konzole Nintendo 3DS, tak producent Super Monkey Ball série, Toshiro Nagoshi, přislíbil nové pokračování. Se svými kolegy zřejmě pracoval přesčasy, takže Super Monkey Ball 3D vychází rovnou při startu nové konzole od Nintenda. Jestli se pořád jedná o skvělou zábavu, na to by měla odpovědět naše recenze.

Pokud se blíže podíváte na obal krabičky s hrou Super Monkey Ball 3D, možná vás vystraší, že obsahuje jen tři hříčky. Na obhajobu ale musím říci, že každá z těchto tří her - Monkey Ball, Monkey Fight a Monkey Race, funguje jako jedna samostatná větší hra, která vám vydrží i na dlouhé hodiny. Nejedná se tak o hříčku na pár minut, ke které byste se už nikdy nevrátili. Kromě hry jednoho hráče navíc Super Monkey Ball 3D nabízí i místní multiplayer pro čtyři hráče, který je neskutečně zábavný a dají se u něj strávit další hodiny hraní. Právě multiplayer je rozhodně jedna z věcí, kvůli které se vyplatí Super Monkey Ball 3D pořídit. Pokud tedy máte kolem sebe kamarády, kteří jsou do opic stejně takoví nadšenci, jako jste vy.

Jestli kamarády nemáte, musíte si vystačit s kampaní pro jednoho. Ta je pro každou ze tří her jiná. Začněme hrou Monkey Ball, kde se chopíte opice, která je uvnitř obrovského průhledného balónu, se kterým se bude muset dokutálet sedmdesáti levely. Na začátku se můžou úrovně zdát hodně snadné, protože nebudou představovat žádnou větší výzvu. Prakticky se stačí kutálet pořád dopředu. Po pár levelech už ale řádně přituhne a od čtvrtého světa si budete muset dávat hodně pozor, aby vám nedošel čas nebo abyste nespadli z vymezeného prostoru. To samé jako u obtížnosti platí pro design jednotlivých levelů. Ten totiž postupně graduje a z hodně lineárních kousků se na konci stává ze hry učiněné bludiště, ze kterého se budete muset prokutálet do cíle. Navíc v levelech najdete i řadu novinek a povrchů, které v předchozích dílech nebyly. Hraní Monkey Ball je hodně zábavné a ačkoliv jsou poslední levely neskutečně tuhé, nikdy jsem se při hraní nerozčiloval, ale pořád si ho užíval.

Monkey Ball je rovněž jedinou hrou v balení, která využívá novinku v podobě gyroskopického snímače. Na začátku si můžete vybrat, jestli budete kouli ovládat analogovým kloboučkem nebo náklony konzole. S analogovým kloboučkem je Monkey Ball hodně jednoduchý a ovládání mi nedělalo žádný problém. O to větší výzva je ovládat Monkey Ball jen nakláněním konzole. Přesnost snímání je sice v pořádku, ale už dá o něco více práce přesně nasměrovat balón tam, kam chcete. Co je ale nutné zdůraznit, je to, že pokud se rozhodnete pro ovládání pomocí náklonů konzole, je nejlepší vypnout 3D efekt, protože jak budete konzolí naklánět, jen těžko udržíte hlavu v přímém směru, aby se obraz nerozmazal nebo nedeformoval. Chvilku jsem zkoušel mít 3D zapnuté, ale z neustálého přepínání obrazu se mi po chvilce udělalo nevolno a musel jsem 3D efekt úplně vypnout.

Další hrou v balíku je Monkey Race. Jedná se prakticky o stejný styl hry, jako je Mario Kart a další. Jezdíte v podivuhodných vozidlech, sbíráte jeden powerup za druhým a používáte ho na soupeře. Nic víc nečekejte. Celkově jsem u hry vydržel několik závodů, pak už mi přišla pořád stejná a po čase trošinku nudná. Za vše může především hodně se opakující hratelnost. Nějaké oživené v pozdější fázi by neuškodilo. Třetí do party je Monkey Fight. Jde o klasickou 2D rubačku, kdy se na displeji objeví čtyři opice, které se v časovém limitu snaží rubat a sbírat pamlsky v podobě banánů. Docela zábavná hra, hlavně v režimu více hráčů, ale jinak také nejde o nic světoborného. Každopádně na výběr máte několik režimů této hry, které se ale moc od sebe neliší, a také několik pěkně designovaných levelů.

Už z okolních obrázků si určitě všimnete, že grafické zpracování je čistě průměrné. Opice sice vypadají pěkně, vše je krásně barevné a laděné do kresleného světa, ale určitě šlo z potenciálu hardwaru konzole 3DS vymáčknout daleko více. Grafice prostě chybí nějaký ten větší detail, který by ji posunul na další level. Každopádně je vývojářům nutno přičíst k dobru alespoň fakt, že hra běží naprosto plynule, takže poklesy frameratu a další neduhy zde nenajdete. Rovněž je třeba pochválit za skvěle využitý 3D efekt, který hře dodá hloubku, čímž se hra stane i do jisté míry přehlednější. Rozhodně je po této stránce Super Monkey Ball 3D jednou z těch nejlepších her při startu 3DSka. Povedený je i hudební doprovod, který přináší několik rychlých motivů.

Super Monkey Ball 3D je dost možná úplně nejlepším pokračováním této série, která debutovala v roce 2001 na herní konzoli GameCube. Nabízí velkou trvanlivost, tři zajímavé herní režimy a lokální multiplayer až pro čtyři hráče. Pokud se rozhodujete pro hru, která přináší především zábavnou hratelnost a je vám jedno, že má průměrnou grafiku, možná byste měli nad Super Monkey Ball 3D hodně zauvažovat.

Super Monkey Ball 3D

3ds
Sega, Sega
Datum vydání hry:
25. 3. 2011
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Sport, Strategie
KARTA HRY
7/10

Komentáře