Star Fox 64 3D

recenze  3
Martin Šmíd, 9. 9. 2011 0:00
V říjnu to bude už čtrnáct let, co se v Evropě objevila na konzoli Nintendo 64 hra Star Fox. Ta si získala srdce hráčů především díky své chytlavé hratelnosti a docela velkému výběru herních režimů. Když Nintendo vybíralo hru, jakou dále předělá na kapesní Nintendo 3DS, Star Fox 64 byl jasnou volbou. Jednak nabízí i na dnešní poměry chytlavou hratelnost, za druhé hráči už několik let volali po novém dílu. Stojí ale remake 64kového Star Foxu za bezmála tisíc korun? Na to odpoví naše recenze.

Když hru zapnete, budete mít na výběr hned několik herních režimů. Všechny bude asi nejdříve zajímat ten příběhový, který nabízí docela povedené story plné zajímavých postav, vtípků a dalších nevšedních situací. Hrajete za postavičku jménem Fox McCloud, která v každé z několika levelů usedne buď do pozemního vozítka nebo do vesmírné raketky. Hlavním úkolem je zachránit sérii planet v Lylatu, které ohrožuje zlý Andross. Příběh je po této stránce hodně lineární, ale co ho skvěle doprovází, tak jsou nejrůznější vtípky postaviček (potkáte třeba jeřába Falca nebo žabáka Slippyho), které se v něm vyskytují. Jinak máte před sebou několik levelů, v každém na vás bude čekat jedna planetka, přičemž občas se naskytne i nějaká odbočka. Každopádně co je možná menším zklamáním, je délka samotné příběhové kampaně, která není něco extra. Věřte nebo ne, ale za zhruba hodinu budete mít dohráno. Jak se ale později zmíníme, tím zábava se Star Foxem zdaleka nekončí.

Hned po zapnutí příběhového režimu si budete muset zvolit, jaký druh ovládání vám nejlépe vyhovuje. Budete moci ponechat ten z Nintenda 64, který využívá jen tlačítka, ale také nový, jenž je stavěn pro gyroskopické funkce. Skrze tlačítka je ovládání přesné a nedělá žádné problémy, což se samozřejmě dalo čekat. O něco hůře zvládnutelné je ovládání skrze naklánění konzole, ale určitě se dá naučit po pár desítkách minut. Druhý styl ovládání má ovšem jednu drobnou nevýhodu. Nemůžete mít při něm zapnuté 3D, protože jak pohybujete konzolí, efekt se rozmaže. Osobně mi vyhovovalo spíše klasické ovládání, protože jsem asi i líný dělat o pohyb více, než je nutné. Navíc jsem mohl mít zapnutý i 3D efekt, o kterém se rozepíšu níže.

Hratelnost se po celou hru nijak zvláště nemění, ale proč taky, když je neskutečně zábavná a návyková. V základu se jedná o prostou střílečku, ve které létáte v raketce a střílíte vše, co se vám dostane na obrazovku. Nejprve to jsou raketky podobné té vaší, později i obří bossové, které musíte jednoduše ustřílet skrze několik fází. Je určitě dobře, že levely jsou různorodé s pěkným designem, stejně tak na tom jsou i zmínění bossové, přičemž souboje s nimi vždy vyžadují jinou strategii, ačkoliv je samozřejmě hlavní je ustřílet dokud se nerozpadnou.

Na začátku jsem zmínil, že příběhový režim dohrajete za zhruba hodinu. To je určitě škoda, na druhou stranu tu máte i další režimy, které byste neměli opomenout, protože vám vydrží na dalších několik hodin. Především režim Battle skrývá dlouhotrvající zábavu. Ve své podstatě se jedná o multiplayer se třemi herními módy, které můžete hrát buď s umělou inteligencí nebo s kamarády skrze místní síť. Pochvaluji vývojáře za funkci Download play, ale kárám je za chybějící online podporu, která by multiplayer pozvedla na další level. Je to rozhodně škoda. Jako poslední režim je tu Score Attack, ve kterém v jednotlivých levelech budete muset sestřelit vždy požadovaný počet nepřátel. Jste limitováni jen délkou úrovně, ale i to vám mnohdy pořádně zatopí, pokud budete chtít dohrát vše na zlatou medaili.

Z čeho jsem byl vážně nadšen, tak byla grafická stránka, která je oproti originálu kompletně přepracována. Jsou zde daleko lepší textury, zaoblené objekty s minimem zoubků a spousta pěkných efektů. Velkou pochvalu si zaslouží vývojáři i za 3D režim, který je zvládnut na jedničku, a až vám budou létat z displeje meteority a další vesmírný bordel, dáte mi za pravdu.Na vysoké úrovni je i hudební doprovod spolu s výtečným dabingem, takže co se audiovizuální stránky týče, nemám moc výhrad. Více takových her by to chtělo.

Star Fox 64 3D je velmi povedeným remakem, který jako Zelda obsahuje několik moderních prvků, ale ty zároveň nenarušují onu majestátní hratelnost, pro kterou si hráči hru před čtrnácti lety zamilovali. Jen je škoda, že vedle vylepšené grafiky a přidání několika ovládacích prvků zde nenajdeme online multiplayer, který by byl onou mističkou na vahách, aby se známka mohla přehoupnout ještě o stupínek výše. Každopádně pokud máte doma Nintendo 3DS, je Star Fox hrou, kterou byste měli alespoň vyzkoušet.

Star Fox 64 3D

3ds
Nintendo, Q Games
Datum vydání hry:
9. 9. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře

Související články

Star Fox 64 3D v prodeji