SkyDrift

recenze  12
Martin Šmíd, 30. 9. 2011 1:30
Zdá se, že čím dále více vývojářů začíná vytvářet menší projekty pro Playstation Network a Xbox Live Arcade. Tento trend je úplně jasný a má samozřejmě i své opodstatnění. Vývojáři mohou daleko více riskovat, vývoj stojí méně peněz a snadno svoji hru protlačí více hráčům. Tedy alespoň většinou. Vývojáři ze studia Digital Reality mají trochu smůlu v tom, že svoje nové dítko SkyDrift vydali v době, kdy začíná podzimní sezóna a hráči se spíše otáčí k očekávaným hitům. Přesto by si SkyDrift neměl nechat nikdo ujít. Proč, na to odpoví naše recenze.

Nejdříve je nutné říci, že SkyDrift je čistou arkádou, takže pokud hledáte realistické souboje letadel, hledejte jinde. SkyDrift je především o bláznivé hratelnosti plné nejrůznějších powerupů. V tomto představuje naprostou špičku a zábavnější hru byste v současnosti hledali marně. Jako první asi zapnete hlavní kampaň, která se rozprostírá přes sedm šampionátů, každý s vlastními závody. Celkem na vás čeká šest tratí, ale mnohdy jsou i převrácené nebo jinak upravené, takže se moc často nestane, že byste letěli dvakrát po sobě úplně stejnou lokací. Tratě jsou, co se týče prostředí rozmanité a skrývají i sami o sobě velké nebezpečí. Není něčím ojedinělým, když letíte a najednou se nad vámi začne bortit most nebo skála.

Během celé kampaně existují tři druhy závodů. Tím prvním je klasický závod, ve kterém musíte skončit první, přičemž využíváte powerupy na likvidaci soupeřů. Nic víc se od vás nechce. Druhý režim po vás chce, abyste skončili první, ale jako pomůcku nemáte powerupy, ale zrychlující kola, která vám přidají na několik chvil rychlost. Trefit se do nich je docela umění, ale jde to. Třetím režimem je klasický vyřazovák, ve kterém postupně odpadávají poslední závodníci, až zbude ten první, který vyhraje. Všechny tyto režimy jsou zajímavé, ale mohlo jich být ještě o něco více.

Pokud se nebudete loudat, hlavní kampaň vám zabere nějakých pět hodin, což není vůbec špatné. Tím ale vaše cesta ani náhodou nekončí. Pořád můžete vylepšovat svoje umístění v jednotlivých závodech a také si odemykat další medaile a ocenění. Dokonce tu jsou k odemknutí i nová letadla a k nim nejrůznější skiny. Když už jsme u letadel, tak každé letadlo má vlastní specifikace, se kterými se musí počítat do jednotlivých závodů, a podle nich tak stanovit svoji strategii. Nejde jen o to vybrat nejrychlejší a myslet si, že vyhrajete start – cíl. Takto to nefunguje. Vzhledem k tomuto faktu dá docela zabrat se naučit létat s naprosto každým letadlem, abyste získali za toto umění trofej.

Když už vás nebude bavit hrát proti umělé inteligenci, vývojáři si pro vás připravili i online multiplayer skrze Playstation Network a Xbox Live. Ten je hodně jednoduchý a prakticky jen létáte tři herní režimy jako v kampani pro jednoho a do toho se střídá opět šest tratí. Žádné bonusy za multiplayer nedostáváte, ani se nepočítají vaše úspěchy do žebříčku. Je docela škoda, že online hru u SkyDriftu moc hráčů nehraje. Doufejme, že se to do budoucna trochu zlepší, protože tato hra si nezaslouží upadnout do zapomnění. Menší nevýhodou je, že SkyDrift neobsahuje offline multiplayer přes split-screen. Ten by se zde docela hodil.

Ačkoliv je SkyDrift jen menší hrou, obsahuje velmi pohlednou grafiku s množstvím detailů. Prostředí je krásné, barevné a to stejné jde říci i na všechny modely letadel, ve kterých si zalétáte. Navíc si vývojáři přichystali i několik pěkných efektů, a to nejen výbuchy bomb, ale i rozpadající se mosty nebo hory. Při tom všem chaosu navíc grafika nezpomaluje a hra neustále běží na stabilním frameratu. O něco hůře je na tom hudební doprovod, který není moc výrazný, a tak po deseti minutách po posledním hraním si na něj nevzpomenete. To zvuky jsou na celkem solidní úrovni.

Hra SkyDrift proletěla kolem hráčů tak nějak bez většího zájmu, ale to je určitě velká škoda, protože jde o kvalitní zábavu na několik hodin, navíc s návykovým multiplayerem. Pokud se rádi vyblbnete s kamarády u nějaké arkádové závodní hry a chtěli byste zkusit v podobném ražení i letadla, je SkyDrift určen právě vám. Ale ani ostatní by s nákupem neměli moc dlouho váhat, protože za svoje peníze dostanou kvalitně odvedenou práci.

Skydrift

ps3x360
Digital Reality, Digital Reality
Datum vydání hry:
6. 9. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře