Raving Rabbids Alive & Kicking

recenze  2
Martin Šmíd, 29. 12. 2011 18:25
Když vyšel první Rayman s nezbednými ušáky, všichni ho brali jako takovou menší odbočku. Později se ale s králíků vyklubala důležitá značka pro UbiSoft, který na ní nedá dopustit. Tento rok jsme tu už měli několik her s chlupatými neposedy. Třeba pro Nintendo 3DS, na kterém zažili nevšední dobrodružství přes několik epoch lidstva. V listopadu doputovala na pulty obchodů další hra s králíky, která nesla název Raving Rabbids Alive & Kicking. Pokud máte doma kamerku Kinect, je tento počin určen právě vám. Jestli se ale vyplatí zajít do obchodu a utratit za něj peníze, na to by vám měla odpovědět naše recenze.

Až na výjimky, vždycky králičí hry přinesly spíše souhrn nejrůznějších miniher, hlavně tedy pro Nintendo Wii nebo DS. V tomto se Raving Rabbids Alive & Kicking vůbec neliší, takže v něm najdete hned 37 miniher (pokud jsem se v počtech nesekl), které si ihned můžete zahrát ve volném režimu. On volný režim je prakticky ten jediný, který můžete hrát, protože nic více hra pro jednoho hráče nenabízí. Jistě mi dáte za pravdu, že to je docela málo. Samozřejmě, než všechny minihry projdete, pár desítek, možná i hodin to zabere, ale hraní miniher jen na co nejlepší skóre začne časem nudit. Více režimů by určitě neuškodilo.

Co ale nejvíce ubíjí Raving Rabbids Alive & Kicking, tak jsou samotné minihry, které v ní najdete. Sice jich tu je bezmála 40, ale za zahrání jich stojí jen pár. Mezi mé oblíbené patřila třeba ta, ve které jsem musel bránit most před dotěrnou velkou králičí Godzilou. Na obrazovce jsem vždy musel sáhnout do určitého bodu, abych odrazil na monstrum auto či jiný předmět, který ji ubral život. Zajímavou minihrou je i jakási parodie na Guitar hero, ve které hrajete na kytaru, navíc je tu připraveno rovnou několik písniček. I když samozřejmě nejsou zase tak dobré. Hold licencovat nějaký ten hit se nepodařilo nebo stálo až moc. Dále tu najdete jakousi variaci na Arkanoid nebo budete utírat z podlahy špínu, kterou králíci udělají, případně běhat na pásu. Mezi ty méně povedené minihry patří bránění jídla před nájezdy králíků nebo dělání určitých póz, za které sbíráte body. Na konci každé minihry jste ohodnoceni speciálními body, které poté můžete použít v režimu My Raving Rabbid, ale o něm až níže.

Pro jednoho hráče Raving Rabbids Alive & Kicking moc není a po docela krátkém čase omrzí, takže pokud jste sami, těžko se budete ke hře vracet. A to ani nemusíte mít dohrané všechny minihry. Když se vás ale sejde před televizní obrazovkou více, najednou zábava stoupá a to docela vysoko, a užijete si spousty srandy. Navíc multiplayer můžete hrát až v 16 hráčích, ale spíše jsou doporučeny 2-4. V tomto počtu se mi líbila především minihra, ve které jsme museli napodobovat různé obrázky. Zkuste si třeba ve čtyřech lidech udělat podobu slona. Docela těžké, ale pokud se posilníte nějakým tím magickým nápojem, sranda je hned zaručena. Ještě zmíním, že minihry můžete hrát ve více hráčích ve třech herních režimech – Forfeits, The Kitty a Carrot Juice. Asi nejzajímavější je The Kitty, ve kterém hráč sbírá body, které může vždy po každé minihře směnit za nějakou výhru, nebo je dát do banku a pokračovat další minihrou, kde je může prohrát.

Pokud vás už všechno omrzí, můžete se přepnout do režimu My Raving Rabbid. V něm máte virtuální místnost, tedy jste ve svém pokoji, ovšem s jedním králíkem, kterého můžete upravovat a poté se s ním i fotit. Je docela škoda, že tento režim nabízí tak málo, protože bych si dokázal představit, jak je zpracován jako třeba Eye Pet. Takhle jde jen o malý bonus k hříčkám, u kterého pobudete několik minut. Kromě nakupování vizuálních bonusů pro králíka za peníze, které získáte během hraní miniher, nemá větší hloubku.

Po vizuální stránce je Raving Rabbids Alive & Kicking naprosto klasickou hrou pro Kinect nebo Playstation Move. Grafika je kreslená s pěknými objekty, občas si navíc pomůže tím, že jako prostředí použije váš byt. Pokud bych měl grafický styl k něčemu přirovnat, tak jsou to hry ze série Start the Party pro Playstation Move. Rozhodně touto stránkou králíci neurazí, protože o grafice party hry nikdy nejsou a nebudou. To hudební doprovod je celkem třeba u tohoto typu her a tady Raving Rabbids nepochopitelně selhává. Hudební doprovod je nevýrazný a po většinu hraní si ho ani nevšimnete. Stejně tak na tom jsou i všelijaké zvuky.

Když si to tak sečteme, tak Raving Rabbids Alive & Kicking je kolekce miniher, kterou spíše doporučit nemůžu. Alespoň ne za plnou cenu, za kterou se prodává. Za tu si totiž přinesete domu hru, která obsahuje sice spoustu miniher, ale povedených je jich jen pár. Navíc hra pro jednoho hráče je naprosto bez nápadu, takže tu zůstane jen docela povedený multiplayer. Pokud ale bez králíků nemůžete žít, klidně si Raving Rabbids Alive & Kicking kupte. Pro ostatní tu naštěstí jsou pro Kinect daleko zajímavější hry, namátkou třeba Kinect Sports 2 nebo Dance Central 2.

Raving Rabbids Alive and Kicking

x360
Ubisoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
4. 11. 2011
KARTA HRY
5/10

Komentáře