Michael Jackson: The Experience

recenze  6
Martin Šmíd, 8. 5. 2011 23:30
Michael Jackson byl zcela jistě i přes nejrůznější aféry skvělým zpěvákem a v mnoha ohledech i vynikající tanečník. Odkaz navíc žije i po jeho smrti, a to hlavně u fanoušků, kteří se snaží napodobit jeho sty, ačkoliv originál samozřejmě zůstane vždy jenom jeden. Michael Jackson měl ohromný vliv na hudební svět a pokud vás jeho styl hudby zaujal a jste fanouškem, možná by se vám mohla líbit hra Michael Jackson: The Experience, která vyšla v minulém roce na Nintendu Wii a nyní doputovala pro Playstation 3 a Xbox 360, kde podporuje kamerku Kinect. Právě na poslední jmenovanou verzi jsme se podívali.

Pokud jste hráli někdy třeba Dance Centra, tak už zhruba víte, jak se budete pohybovat v menu Michael Jackson: The Experience. Ostatně, vývojáři si od své konkurence vypůjčili ledacos, ale největším problémem je, že vše je okopírování jen tak na 50%. Nic není dotažené do konce, což si všimnete už v hlavním menu, jehož projíždějí je občas docela horor. Navíc není ani moc obsáhlé a docela zamrzí i to, že zde nenajdete žádný režim kariéry. Máte tu jen Sólo mód, kde na vás čeká zhruba třicítka skladeb, na které budete tancovat. To je celý režim pro jednoho hráče, což jak jistě uznáte, je docela málo.

Kromě hry pro jednoho vývojáři přidali i položku v podobě Školy Michaela Jacksona. V ní se na pravé straně obrazovky vždy pustí ukázkové video, které vám ukáže, co se to po vás vůbec chce, takže by mělo naučit alespoň ty základní pohyby, které pak budete při samotném hraní docela potřebovat. Celý výukový režim je dobře veden, je srozumitelný a provádí vás tři celkem kvalifikovaní odborníci na tanec slavné popové hvězdy. Začátek je určitě slibný, ale pak když se vrhnete na tancování v nějaké té skladbě, už to taková sláva bohužel není.

Základ hry je stejný jako u Dance Centra. Na prvé straně máte okénka, kde se vám postupně objevují pozice, které pak musíte v reálu vykonat. Pokud se to podaří, jste odměněny body do celkového skóre, které se vždy na konci jednotlivých písniček sečte. Bohužel největším problémem hratelnosti je ten, že je celá dost zmatečná. Okénka totiž docela často matou a nevíte, co přesně udělat. Musíte tak sledovat i vaše kolegy po stranách, což při neustálém přesunu očí není zrovna ideální a takto si zábavu rozhodně nepředstavuju. Co je alespoň nutné pochválit, je celková stylizace, která je na oko velmi příjemná a dodává hře potřebnou atmosféru, kterou ovšem strhává dolů nedostatek zmíněný v předchozích větách.

Určitě mnohé bude zajímat, jak je na tom tracklist. Ten by měl potěšit hodně fanoušků Michaela Jacksona, protože nabízí i klasické hity jako Bad, Beat It, Earthsong, Smooth Criminal a pochopitelně i Thriller. Samozřejmě, na DVD s hrou jsou i další nesmírně populární písničky, jmenovitě třeba Leave Me Alone, Money, Remember the Time, Rock with You, Smooth Criminal, Speed Demon, Stranger in Moscow, Streetwalker, Sunset Driver, They Don´t Care About Us, Wanna Be Startin´ Somethin´, The Way You Make Me Feel, Who Is It, Will You Be There nebo Workin´ Day and Night. Celkem tu najdete třicet skladeb, které jsou citlivě vybrány, přičemž výsledkem je zajímavá sbírka hitů tohoto slavného zpěváka. Bohužel pro všechny, vývojáři nepočítají, že by tuto kolekci v budoucnu rozšiřovali, takže po vyzkoušení všech skladeb, na všechny možné způsoby, nebudete mít nic dalšího. Další skladby přes DLC balíčky nebudou. To je zrovna u hudební hry docela velká chyba.

Sice by se mohlo zdát, že Michael Jackson: The Experience je jen o tancování, tancování a zase tancování, ale tomu tak úplně přesně není. Můžete i zazpívat, pokud tedy máte USB mikrofon, třeba z Lips. Ze hry se tak stane jakési karaoke, ale je třeba upozornit, že dost nepovedené. Zpívat navíc jde jen u vybraných písniček. To jasně poukazuje i na fakt, že zpívání rozhodně není hlavní na Michael Jackson: The Experience a berte ho tak jako menší bonus.

Co mohlo hru zachránit, byl multiplayer. Už na obalu hry zjistíte, že podporuje tuto vymoženost pro dva až čtyři hráče. Na začátku se může zdát, že se bude jednat o docela solidní zábavu, zvláště, když máte kolem sebe stejně naladěné kamarády, ale postupem času zjistíte, že jde o docela velkou nudu. Multiplayer v Michael Jackson: The Experience totiž nenabízí klasické tančení dvou nebo dokonce čtyř hráčů najednou. Máte tu jen Versus režim, ve kterém tancujete vždy určitou část skladby a soupeříte bodově proti ostatním. Komu se podaří vytančit nejvíce bodů, tak vyhrává. Druhý režim je pak klasická kooperace s kamarády, ve které snažíte nahrát co největší počet bodů, ale opět zde platí, že v jeden okamžik stojí před kamerou a před televizí jen jeden člověk. Během hraní se musíte střídat, což je docela velký opruz.

Pokud chcete nějakou taneční hru, tak si pořiďte raději Dance Central. Za cenu, za jakou se prodává, toho nabízí daleko více. Abych mohl doporučit Michael Jackson: The Experience, tak by muselo být na disku daleko více herních režimů. Třicet písniček a celkem odfláknutý multiplayer na moc dlouho nevydrží, a to ani u dost velkých fanoušků tohoto legendárního zpěváka. Je rozhodně škoda, že potenciál takto vývojáři lehce zazdili. Odpočívej v pokoji, Majkle.

Michael Jackson The Experience

ps3x360wiipspds3ds
Ubisoft, Ubisoft / Ubisoft Montreal / Ubisoft Montpellier
Datum vydání hry:
12. 4. 2011
KARTA HRY
5/10

Komentáře