Metal Gear Solid HD Collection

recenze  14
Martin Šmíd, 12. 4. 2012 0:15
Metal Gear Solid je série, kterou znají hráči po celém světě, stejně tak jejího tvůrce, Hideo Kojimu. Na současné generaci konzolí jsme se zatím dočkali jen skvělého čtvrtého dílu, což možná trochu vadilo hernímu vydavateli Konami. Proto před několika týdny vydal speciální HD kolekci pro Playstation 3, ale také pro Xbox 360, která obsahuje hned pět vynikajících her z této série za malou cenu, navíc ve vylepšení grafice a s podporou trofejí/achievementů. K nám se tato kolekce dostala trochu se zpožděním, ale i tak si zaslouží svoji recenzi, protože se povedla na jedničku, a to několikrát podtrženou.

Postavy Solid Snake, Ocelot, Raiden nebo Big Boss jsou dneska velkými celebritami, které vydělávají svému tvůrci hromadu peněz a určitě i něco málo ještě přivydělají vydanou kompilací Metal Gear Solid HD Collection. Na obalu sice najdete zmínku jen o třech hrách, ale ten trochu klame, protože na disku je hned 5 skvělých her, které vytvářejí historii této nezapomenutelné série. Jako první tu je Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Dříve Playstation 2 exkluzivní záležitost se nyní dostává na Playstation 3 a Xbox 360 v naprosto úžasné verzi, a dá se považovat za to nejlepší, co na disku najdete. Neméně skvělý je ovšem i Metal Gear Solid Peace Walker, který se dříve objevil na PSP. Další velkou hrou je Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Když vás tyto tři velké hry omrzí, můžete si pustit úplně první díly Metal Gear a Metal Gear 2: Solid Snake, abyste si doplnili mezery v příběhu. Těchto pět skvělých her dostanete za jednu cenu, což je nabídka, která se prostě odmítnout nedá.

Popisovat vám zde jednotlivé díly by bylo asi zbytečné, takže se raději zaměřím na jejich obsah a jak se povedly v HD verzi. Pokud se chcete něco o sérii Metal Gear Solid dozvědět, stačí si přečíst náš speciálový seriál o její historii. Když poprvé kolekci zapnete, budete mít skrze pěkné menu (vytvořené nově pro HD kolekci, takže není ve 4:3 jako u Devil May Cry) na výběr jednotlivé díly. První je samozřejmě Metal Gear Solid 3: Snake Eater, protože jeho příběh celou sérii odstartoval. Ještě dneska určitě všechny zamrazí při vzpomínce na nezapomenutelné dobrodružství Big Bosse a naprosto elektrizující konec, na němž nejednomu fanouškovi ukápla slza. Hideo Kojima ve třetím díle ukázal, že je skvělý vypravěč, navíc své oblíbené filmečky propojil i velmi povedenou hratelností s několika památnými bossovskými souboji. HD verze třetího dílu je naprosto vynikající. Převod do HD rozlišení se maximálně povedl a skvělý dojem nepokazí ani textury v nízkém rozlišení, navíc celá hra běží neustále v 60 fps a ani na moment nezpomalí. Alespoň jsem si ničeho nevšiml. Díky 60 fps se navíc celá hra daleko lépe hraje, protože vás netrápí poklesy frameratu jako na PS2. Metal Gear Solid 3: Snake Eater HD je prostě tou nejlepší verzí této hry, jakou si můžete v současnosti zahrát.

Když si zapnete Metal Gear Solid 3: Snake Eater, v menu naleznete ještě dva starší díly Metal Gear a Metal Gear 2: Solid Snake z MSX (hrozná NES verze naštěstí zůstala navždy zapomenuta). Na ty vývojáři nesáhli a naservírovali nám je v originální verzi, takže se musíte spokojit s původním rozlišením a poměrem stran 4:3. Zážitek z hraní to ale nekazí. Načítání obou her je rychlé, stejně tak i samotný běh. Protože na ně vývojáři moc nesáhli, neočekávejte trofeje/achievementy. Jako doplněk ale obě hry poslouží velmi dobře a určitě si je i bez inovací užijete.

Další hrou v balíčku je Metal Gear Solid Peace Walker, která dále rozvíjí příběh Big Bosse. Tentokrát tohoto velkého hrdinu zavede do Costa Rica, kde se objevili vojáci. Big Boss tak má za úkol zjistit, proč se vojáci v Costa Rice objevili a co mají za lubem. Protože příprava na takovou akci potřebuje silnou základnu, profesor věnuje Big Bossovi jakousi základnu někde u pobřeží, kde si může vybudovat svůj nový domov s neuvěřitelnou vojenskou podporou. Tato základna bude poté i během hry naprosto klíčová a dalo by se říci, že v ní strávíte stejně času, jako na samotných misích. Peace Walker má opět velmi povedený příběh, ale především sází na hratelnost, která je zde na prvním místě. Během hry tak budete plnit řadu zajímavých úkolů, ale i si vylepšovat svoji základnu skrze nábor nových žoldáků. Celkově má Peace Walker zhruba třicet zajímavých misí, které vám zaberou kolem dvaceti hodin. Pokud budete chtít vysbírat vše, rezervujte si daleko větší čas. Dá se říci, že vám Peace Walker vydrží ze všech tří dílů nejdéle.

Pokud příběhovou část dohrajete, můžete se poté pustit do online multiplayeru. Ten zde nabízí spíše klasické herní režimy, jako všichni proti všem nebo týmové režimy. Multiplayer pro šest hráčů na chvilku zabaví, ale jde jen o doplněk, takže neočekávejte propracovanou část, jakou byl Metal Gear Online. Ani za něj nehledejte náhradu. Každopádně když se s ostatními hráči spojíte, hra funguje bez problémů. Stejně je na tom ostatně celý HD port, který opět běží v 60 fps, ale je na něm až moc znát původ. Grafika je oproti Metal Gear Solid 3: Snake Eater a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ošklivější a obsahuje daleko horší textury. S horší vizuální stránkou je tedy nutné počítat, ale po stránce hratelnosti se jedná o skvělou zábavu na spoustu hodin.

Jako poslední tu je Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, v němž se vůbec poprvé objevil Raiden a Solid Snake byl odsunut do pozadí. I přes tuto drastickou změnu si ale udržela celá hra vysokou kvalitu, jak po příběhové stránce, na níž se Hideo Kojima pořádně vyřádil a naservíroval nám kupu filmečků a rozhovorů, tak po stránce hratelnosti. Druhý díl Metal Gear Solid byl opět vynikající hrou a je jí i v HD verzi, která se povedla. Grafika je nyní daleko hladší, bez zubů, navíc framerate je zamknutý na šedesáti snímcích. Co více si můžeme přát. Pokud Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty dohrajete, rozhodně ho ještě nevypnete, protože se vývojáři rozhodli zařadit do HD verze i všechny VR mise, kterých bude několik stovek, ale i alternativní MGS 2 mise a Snake Tales. Opět velmi povedený převod. Někoho možná zamrzí, že v HD verzi chybí skateboardové mise. Na ty se nedostalo, ale rozhodně nejde o něco, co bych mohl vytknout nebo se nad tím dlouho pozastavovat.

Metal Gear Solid HD Collection je naprosto vynikající sbírka skvělých her, jaká nemá obdoby. Za exkluzivní cenu dostanete hned tři špičkové hry v HD grafice, navíc je tu přítomen pro dlouhé večery i multiplayer a dva stařičké MSX díly. Metal Gear Solid HD Collection ukazuje veškeré konkurenci, jak by měly HD kolekce vypadat a stane se do budoucna pro ně měřítkem. Lepší HD kolekce zatím nevyšla.

Metal Gear Solid HD Collection

ps3x360
Konami, Kojima Productions
Datum vydání hry:
3. 2. 2012
Žánr:
Strategie, Taktická, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře