Lord of the Rings: War in the North

recenze  7
Martin Šmíd, 20. 11. 2011 23:30
Pán prstenů se během několika desítek let zapsal do srdce milionů fanoušků, a to nejen díky vynikající knižní trilogii od anglického profesora, ale i filmovému zpracování. Když má něco takovou velkou popularitu, o to lépe se dělají licencované produkty, protože se automaticky počítá s tím, že i když se nepovedou, nějaký ten trouba si je vždy koupí. To s hrou Lord of the Rings: War in the North měl Warner Bros ukázat, že se dá udělat i kvalitní videohra podle slavné licence, která byla na tomto poli tak trochu doposud zakletá.

Když J.R.R. Tolkien začal psát Hobita, sám netušil, jaký hit se z něj stane. To u volného pokračování se s úspěchem počítalo, přičemž díky drahému papíru tehdy nevyšlo jako jeden díl, ale rovnou jako trilogie. Pán prstenů byl na světě. Dlouhou dobu se myslelo, že tato knížka nemůže být zfilmována, až se objevil Peter Jackson, který si chtěl dokázat, že umí točit i něco více, než jen nízkorozpočtové hororové snímky pro své fanoušky. Filmová trilogie sklidila obrovský úspěch a není divu, že podle ní vznikla i celá řada her. Nejprve se licence chopila EA, která svými hrami bodala do srdce nejednoho fanouška. Štafetu nyní přebral přímo Warner Bros, který na začátku sliboval kvalitní hry z tohoto univerza, za které se nikdo nebude muset stydět. Rozjezd byl celkem solidní s pohádkou Lord of the Rings Aragorn's Quest, přičemž nedlouho poté byla oznámena i hra Lord of the Rings: War in the North, kterou si vzali pod ruce zkušení vývojáři ze studia Snowblind. Že vysoký rozpočet, dobří vývojáři a velká podpora znamenají automaticky skvělou hru? Ehm.

Pokud jste četli knižní trilogii, tak víte, jak má propracovaný příběh do každého malého detailu, že ani filmy nemohly vše obsáhnout. Jestli čekáte stejně bohatý příběh i zde, budete hned od začátku hodně zklamáni. War in the North má totiž příběh naprosto jednoduchý a snadno předvídatelný, že to až bolí. Na začátku se chopíte skupinky tří hrdinů – hraničáře, elfa a trpaslíka, přičemž vše začíná v hostinci u Skákavého poníka, kde potkáte Aragorna. Ten vám poví, že se musíte vydat na sever a porazit zlého kouzelníka Agandaura, který slouží Sauronovi a s jeho pomocí by mohl zničit celou Středozem. Svým zasazením se tato malá kapitola odehrává ještě v době, než je Frodo poslán na svoji životní pouť, takže je zvláštní, že na takto důležitý úkol se vydávají nějací tři poskoci. Příběh je tak čistě funkční, abyste se mohli vydat na cestu, takže od něj moc nečekejte. Co ale určitě ještě více hru táhne dolů, tak jsou až na výjimky nezajímavé postavy. Samozřejmě potkáte třeba syna Elronda a několik dalších, ale spíše budete potkávat panáky, kteří vám nic neřeknou. Ty pak korunují docela nudné dialogy, u kterých si budete kousat nehty nudou. Naštěstí se občas objeví nějaký ten okamžik, který vás ze spánku probere, jako je třeba setkání s drakem, které patří vůbec mezi to nejlepší, co ve hře najdete.

Po příběhové stránce je War in the North menším zklamáním a čekalo se od něj daleko více. To hratelnost už vůbec špatná není, a když vypnete mozek, jedná se o celkem zábavnou kooperativní rubačku s povedenými RPG prvky. Procházíte totiž zajímavé levely se skvělým designem, které vás zavedou do nejrůznějších lokací v severní části Středozemě. Poznáte tak nejen zdejší království, ale i podzemní říše, nakonec se i podíváte do hor, kde se budete brodit sněhem. Také poznáte několik míst z filmové trilogie, jako Roklinka nebo Hůrka, ve které se nachází hostinec u Skákajícího poníka. Všechny tyto lokace jsou naprosto přesně vymodelovány podle filmové předlohy. Je jen škoda, že levely jsou naprosto lineární a neodbočíte v nich ani na metr. Větší otevřenost by neuškodila.

Během své cesty pomlátíte řadu nepřátel, od skřetů, trolů až po obrovské bosse, kteří se starají vždy o pořádný adrenalin. Souboje s bossy jsou dlouhé a každá chyba může sakra mrzet. O to většího uspokojení dosáhnete, když přerostlou potvoru porazíte. Samozřejmě zatopit vám mohou i klasičtí skřeti nejrůznějších druhů, kteří také docela dost vydrží, a to nemluvím ani o horských zlobrech, kteří se na vás budou hrdnout po několika kusech a jejich porážka je také docela dlouhá záležitost.

Aby každý takový souboj spíše nefrustroval, ale byl zábavou, najdete tu celkem propracovaný soubojový systém s nejrůznějšími komby, který si postupně vylepšujete podle toho, jak levelujete. Strom dovedností se tu dělí na tři samostatné části, každá s jedinečnými vlastnostmi, které si vybíráte podle toho, jaký herní styl preferujete. Můžete si tak vylepšit třeba za hraničáře schopnost střelby, ale i boje se dvěma meči a tak podobně. Schopností a komb je tu hodně, a i přes jejich množství je jejich používání neskutečně lehké a intuitivní. Nejvíce se mi z těchto schopností líbilo přivolávání obrovského orla, který snadno zneškodní většinu protivníků a je tak velkým pomocníkem ve vypjatých bojích, dokonce i při soubojích s bossy. Kromě mečů, sekyr a dalších klasických zbraní tu máte luk či kuš, případně kouzelnou hůl, pokud si vyberete kouzelnici. Tímto tak trochu War in the North připomíná starší titul studia Snowblind, kterým byl konzolový Baldur’s Gate. Během cesty totiž sbíráte nepřeberné množství předmětů. Některé se samozřejmě hodí, protože poskytnou větší výdrž či sílu, jiné můžete snadno prodat na vybraných místech nebo ve městech, kam se po každé kapitole vrátíte. Za ušetřené peníze si pak můžete koupit lepší výzbroj, případně lékárničky nebo lahvičky s manou. Zdraví se vám tu automaticky nedoplňuje, takže léčící lahvičky jsou pro postup hrou životně důležité.

Pokud půjdete jen čistě po příběhové lince, tak si připravte pohodový týden, během kterého vás čeká dobrodružství za záchranou Středozemě z trošinku jiného úhlu, než který znáte z kina. Navíc díky faktu, že každá z oněch zmíněných tří postav má jiný bojový styl a také dovednosti, vyplatí se za všechny tři hru rozehrát, takže se délka hraní ještě protáhne. Kromě hlavní linky ovšem můžete plnit i několik vedlejších úkolů, za které budete odměněni především dalšími XP body do levelu. Je jen možná škoda, že vedlejší úkoly nejsou tak zajímavé, jako náplň hlavní kampaně. Ve Středozemi se dají strávit dlouhé hodiny, což je v dnešní době převážně krátkých her na jedno odpoledne velké plus.

Už od začátku byl War in the North prezentován jako kooperativní RPGčko, které si užijete především s kamarády. Nemusíte se ale bát, pokud raději hrajete sami, že byste si nezahráli. Tato možnost tu pochopitelně je, přičemž vaše kamarády zastoupí umělá inteligence. Ta je na celkem obstojné úrovni a zvláště s lehčími souboji si hravě poradí. Také vás rychle oživuje, pokud náhodou padnete, případně staví léčící svatyně. Problém ovšem nastává, když začne nějaký ten těžší souboj, třeba s bossem. V takovém případě AI nestíhá a kolikrát se mi stalo, že oba spolubojovníci hned zařvali. U těžkých soubojů nehrozí, že byste je měli šanci oživit, takže souboj končí a vy frustrovaně musíte pasáž opakovat do doby, než se vám ji podaří překonat. Daleko lepší, hlavně pro vaše nervy, je hraní s kamarády v offline nebo online režimu, ve kterém máte možnost takticky postupovat, a ne jen naběhnout a hrát na štěstí. Tenhle styl hlavně na těžší obtížnosti klíčem k úspěchu nebude.

Pokud se podíváte na okolní obrázky nebo dole na trailer, jistě mi dáte za pravdu, že se na Lord of the Rings: War in the North nekouká špatně. Grafika je opravdu moc pěkná, prostředí se povedlo a obsahuje solidní textury a postavy jsou rovněž propracovány do posledního detailu, ať už se jedná o hrdiny, NPCčka nebo nepřátele. Povedené jsou i animace všech postav, a když si k tomu připočítáte stabilní framerate (testováno na Xboxu 360), jen těžko byste této stránce vyčítali. Kvalitní je i ozvučení, ale to je přebrané z filmu, takže s tímto se dalo počítat. Docela překvapivé je, že vývojáři nahráli nový soundtrack a na ten filmový nesáhli. Je to určitě chvályhodné, během hraní uslyšíte pár pěkných skladeb, ale těm filmovým se samozřejmě rovnat ani zdaleka nemohou. Docela zklamáním pro mě byl dabing, který je jen průměrný, a je rovněž škoda, že známé postavy nenamluvili herci, kteří je hráli ve filmové trilogii. Hlavně u Aragorna vás to praští hned do uší.

Na začátku můžou být z War in the North otráveni i ti největší zastánci Pána prstenů. Když ale necháte, aby se hra rozběhla, ukáže vám pěkné horské úrovně, zajímavé bossáky a samozřejmě i velmi dobrou hratelnost obohacenou o špičkové audiovizuální pozlátko. Pokud máte rádi toto univerzum, a máte kamarády, kteří jsou na stejné notě, doporučuji War in the North pořídit. Určitě vám zkrátí čekání na Hobita, který přijde do kin až za rok. Éterem se dokonce nese, že už o letošní Vánoce se dočkáme prvního traileru. Lord of the Rings: War in the North je tak tou lepší hrou čerpající z této licence, ale určitě šlo vymáčknout z tématu daleko více.

The Lord of the Rings: War in the North

ps3x360
Warner Bros., Snowblind Studios
Datum vydání hry:
25. 11. 2011
Žánr:
RPG, Strategie, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře