Joy Ride Turbo

recenze  7
Martin Šmíd, 29. 5. 2012 14:00
Když vycházela kamerka Kinect, Microsoft na ní uvolnil řadu zajímavých her, mezi nimiž nechyběl ani závodní Joy Ride od studia BigPark. Mnozí si tuto arkádu oblíbili, ale určitě zamrzelo, že nevznikla i verze pro klasické gamepady. Ta se dostává na Xbox Live Arcade až nyní pod názvem Joy Ride Turbo, navíc za velmi příjemnou cenu, takže se do arkádového závodění plného bláznivých kousků může pustit se svým avatarem naprosto každý.

Joy Ride Turbo je čisto čistá závodní arkáda s jednoduchým jízdním modelem, kterou Microsoft cílí především na mladší publikum, ale to neznamená, že si spoustu zábavy neužijí ani starší hráči. I ti občas rádi vypnou mozek a pořádně se vyblbnou. Pokud jste někdy hráli nějaké ty arkádové motokáry, tak nějak zhruba víte, co vás v Joy Ride Turbo čeká a nemine. Základním kamenem hry je série šampionátů, které jsou rozděleny do tří kategorií. V každé kategorii jsou vždy tři předem odemčené šampionáty o třech závodech, které musíte zvládnout na stupních vítězů, aby se vám odemkl poslední Grand Prix. Po jeho zdolání se poté odemkne další kategorie. Protože je ale hra určená především pro mladší hráče, obtížnost je po celý šampionát nízká a prakticky vám dojíždět na stupních vítězů nebude činit žádný problém. I díky jednoduchosti se dá celý šampionát se všemi 36 závody zajet za jeden poklidný večer.

V Joy Ride Turbo existují tři typy závodů. První typ jsou klasické závody, které musíte odjet na co nejlepším umístěním. V těchto závodech se samozřejmě cení čistá jízda a chytré využívání driftu, čímž si doplňujete nitro. Druhý typ je podobný, jen s tím rozdílem, že po trati jsou posety nejrůznější powerupy, jako miny, rakety, štíty nebo bomby, které musíte využívat ve svůj prospěch. Tento herní režim v singleplayeru není moc zábavný, ale v multiplayeru jeho přednosti maximálně vyniknou. No a jako poslední tu je překonávání času.

Ovládání jednotlivých aut je jednoduché a intuitivní. Skoro se nechce věřit, že původ má Joy Ride na Kinectu. Po zahrání s ovladačem se k původní verzi nebudete chtít vrátit. Na výběr máte několik desítek aut ve třech třídách, každé s jedinečnými atributy. Na začátku máte v každé třídě jen jedno vozidlo, přičemž další si musíte odemknout skrze skryté součástky, které se schovávají na tratích. Za vyhrané závody dostáváte i peníze, za něž si můžete změnit u svého plechového miláčka barvu. Většinou barva stojí málo, ale pokud si budete chtít odemknout zlatou barvu, něco budete muset mít odježděno.

Joy Ride Turbo vychází z větší části ze svého staršího brášky, z něhož si vzal i sedm tratí, na kterých se projedete. Vývojáři z BigPark připravili i tři nové tratě, takže jich tu najdete rovných deset. Design jednotlivých tratí je více než povedený. Každá nabízí jednak pěkné zpracování, ale také spoustu odboček, tajných cest nebo skokánků. Tímto se ani na několikáté zajetí neohrají. Jednou pojedete závod kdesi v poušti, jindy v horách, městech nebo podél travnatých luk.

Šampionát na moc dlouho nevydrží a ani rychlá hra nepřináší dlouho trvající zážitek. Pokud se ještě nechcete pouštět do multiplayeru, můžete vyzkoušet povedený kaskadérský režim, který nabízí dvě tratě či spíše rozlehlé úrovně poseté pohárky. Než ty všechny sesbíráte, prosedíte u hry spoustu hodin. Navíc i tyto kaskadérské úrovně mají ukryté bedničky s novými díly, které potřebujete pro odemknutí nových automobilů. Nejzábavnější na celém Joy Ride Turbo je multiplayer, který si můžete zahrát jednat lokálně ve čtyřech, tak online skrze Xbox Live až v osmi.

Pokud se podíváte na okolní obrázky, určitě si všimnete pěkné kreslené grafiky. Na prostředí i auta na trati se dobře dívá, navíc sem tam hru ještě více zkrášlí nějaký ten povedený grafický efekt. Vizuální stránka je určitě pěkná, navíc framerate je stabilní a ani v jeden moment se mi nestalo, že by hra zpomalila. Špatně na tom není ani soundtrack s několika chytlavými melodiemi, jen zvuky jsou dost nevýrazné a mohly by být na tom lépe.

Joy Ride Turbo je zábavná závodní arkáda za málo peněz. Singleplayer je sice lehký a poněkud krátký, vše ale vylepšuje volný kaskadérský režim, v němž musíte sesbírat desítky pohárků, tak povedený multiplayer, u kterého se dá slušně zabavit. Sice jsem se chtěl následující větě vyhnout, ale nakonec ji tu použiju. Joy Ride Turbo je s klasickým ovládáním daleko zábavnější.

Joy Ride Turbo

x360
Microsoft Game Studios, BigPark
Datum vydání hry:
23. 3. 2012
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
7/10

Komentáře