Fantastic Pets

recenze  2
Martin Šmíd, 7. 7. 2011 0:45
Pokud některé hry v poslední době vykazují neuvěřitelný rozmach, jsou to ty, ve kterých si hráči mohou hrát s nějakým tím chlupatým mazlíčkem. Nejprve tu byl Nintendogs, pak Eye Pet a na konci minulého roku se objevil Kinectimals pro Kinect, který patřil k tomu nejlepšímu na tuto novou kamerku pro Xbox 360. Ona sama periférie zažila přímo raketový start a není tak divu, že se vývojáři rozhodli pro ni vyvíjet i mnohdy exkluzivní hry. Jednou z nich je Fantastic Pets od THQ, který jsme si mohli vyzkoušet.

V prvé řadě se sluší napsat, že Fantastic Pets je hra určená převážně dětem, takže tak ji budeme i hodnotit. Abyste si udělali představu, o co vůbec jde, tak vám Fantastic Pets popíšeme. Jedná se o jakýsi mix her Eye Pet a Kinectimals. Zatímco z Eye Pet si hra vypůjčila rozšířenou realitu, takže se váš obývací pokoj promění v jedno velké hřiště, kde se mazlíček prohání. Jde o první hru pro Kinect, kde se mísí reálné a virtuální prostředí. Z Kinectimals si zase vývojáři vypůjčili nejrůznější minihry. V základu se jedná určitě o dobře postavený mix, který je jednoduchý na porozumění a pochopí ho i malé dítě. Navíc díky jednoduchosti v ovládání, kdy potřebujete jen své vlastní tělo, je Fantastic Pets přístupný naprosto každému. Stačí si stoupnout před televizní obrazovku a hrát.

Kinect je velký žrout herní plochy a jinak tomu není ani zde. Pokud budete chtít Fantastic Pets hrát, budete muset vlastnit prostornou místnost, případně z menší vystěhovat nábytek. To je velký rozdíl oproti třeba Eye Pet, který si vystačil i s malým místem před televizní obrazovkou. Pokud ale už Kinect máte, tak asi víte, co vás před každým zahráním čeká.

Na začátku máte na výběr hned ze čtyř druhů zvířat. Mezi ty klasické, které můžete mít i v normálním bytě, patří kočka a pes. Mezi ty méně běžné pak patří poník a přerostlý ještěr. Když si vyberete mazlíčka, jste vrženi do hry, přičemž zhruba hodinu trvá úvodní tutoriál, který vám vše ukáže a docela srozumitelně vysvětlí. Škoda určitě je, že není obsažen český dabing, takže pokud hru koupíte svému ratolesti, určitě si rezervujte pár hodin na to, abyste mu s hraním pomohli. Váš pokoj slouží vždy jako takový rozcestník do dalších disciplín a částí hry. Zvíře se v něm pohybuje a vy si s ním můžete hrát. Bohužel interakce mezi vámi a zvířetem není tak velká, jako třeba v Eye pet, takže tato část po několika minutách dost omrzí.

Po pravé straně máte užitečný box s hračkami. Škoda je, že když nějakou vyberete, přesunete se do speciální arény, takže ve svém pokoji nezůstanete. Ve speciálních arénách poté házíte svému zvířecímu miláčkovi balóny, dáváte mu najíst nebo ho po perném dnu osprchujete, což vyžaduje i jistou fyzickou zdatnost minimálně jedné ruky. Mytí není nejkratší, takže několikaminutové máchání rukou dá pořádně zabrat. Na levé straně se nachází váš mobil, ve kterém máte rozpis jednotlivých turnajů, kterých se můžete se zvířetem účastnit a další užitečné věci. Třeba fotoaparát, kterým ho zvěčníte. Mobil funguje i jako jakási encyklopedie, takže se něco dozvíte o psech, kočkách, ještěrech nebo ponících. Také zde můžete cestovat do nejrůznějších laboratoří, ve kterých se dá mazlíček geneticky upravit. Můžete mu v nich přebarvit kůži, přidělat rohy nebo mu připnout efektivní křídla. Ve vymódění zvířete se meze rozhodně nekladou. Jediným omezením je jen odemknutý počet doplňků. Na genetické mutaci Fantastic Pets staví, takže časem můžete vytvořit naprosto jedinečnou potvoru, kterou vám budou všichni závidět. Tato část je rozhodně jednou z těch nejzajímavějších.

Grafickou stránku je poněkud složité hodnotit. Třeba virtuální mazlíček vypadá skvěle a jen málo věcí byste mu vytkli. Naopak prostředí, když se nacházíte v nějaké té soutěžní nebo místnosti na trénování, je poněkud méně detailní, ale rozhodně neurazí. Po grafické stránce je Fantastic Pets rozhodně slušný standart. I hudební stránka je na tom dobře a obsahuje několik chytlavých melodií. Jen by jich tedy mohlo být více. Zvukové efekty, a to převážně virtuálních zvířat, jsou příjemné.

Fantastic Pets je určitě zajímavou hrou pro Kinect a pokud máte doma malé děti, nemáte co řešit. Budou se u ní hodně bavit a navíc u ní stráví spoustu hodin. Pro dospělého hráče tato hra moc není, ale to neznamená, že se nenajde někdo, komu se bude líbit. Je jen škoda několika menších detailů, které se nepovedly odchytit, protože hra by tak získala asi ještě o bodík více. Také zamrzí absence lokalizace, když je určena převážně pro děti. I ta sedmička ji ale sluší.

Fantastic Pets

x360
THQ, Blitz Game Studios
Datum vydání hry:
12. 4. 2011
Žánr:
Simulátor
KARTA HRY
7/10

Komentáře