F1 2011 3DS

recenze  11
Martin Šmíd, 28. 12. 2011 2:00
Letošní sezónu F1 už máme za sebou. Nedávno nás Codemasters obdaroval videohrou s licencovaným ročníkem 2011 na Playstationu 3 a Xboxu 360. Jednalo se určitě o kvalitní závodní hru, která musela uspokojit všechny milovníky tohoto sportu. Nyní na pulty obchodů přistává i verze pro Nintendo 3DS, která má fanoušky uspokojit především na cestách. Jak dopadla, vám nyní prozradíme.

Hned na začátku je určitě důležité říci, že 3DS mutace F1 2011 přináší téměř všechen obsah velkých verzí. Díky tomu tu tak naleznete nejen všechny herní režimy, jen trochu upravené pro hraní na cestách, ale také všechny závodníky, tratě i stáje skončeného ročníku. Opět si tak můžete zajezdit za závodníky stájí jako McLaren, Ferrari nebo v současnosti hodně dobrý RedBull, ale i spousty dalších. Pokud si chcete jen zajezdit, tak pochopitelně můžete v režimu Quick Race, ve kterém si vyberete stáj, závodníka a jeden z okruhů. O něco propracovanější pro tyto radovánky je Grand Prix, ve kterém si vyberete také závodníka i trať, ale můžete s ním zúčastnit i kvalifikace, včetně tréninků. Dále tu je Time Trial, ve kterém jezdíte okruhy na čas. Zajímavým herním režimem je Championship, ve kterém postupně odjedete celý šampionát, včetně několika tréninků, ale i kvalifikace.

No a hlavním režimem je tu samozřejmě kariéra, která vás hodí do celého toho kolotoče F1. Na začátku začínáte jako neznámý jezdec u týmů jako Lotus nebo HRT F1. Jak se vám ale bude dařit na trati, mohou vás podepsat daleko lepší týmy. Oceňuji, že kariéra byla dost zjednodušena oproti velkým verzím, takže se více hodí na cesty. Rovněž je dobře, že vývojáři tu připravili klasické textové menu, takže se nemusíte zdlouhavě přepínat v karavanu. Kariéra jinak obsahuje spoustu hodin zábavy, takže vás u vaší kapesní konzole udrží po dlouhou dobu. Pokud kariéru dohrajete, je tu ještě jeden herní režim, vytvořený exkluzivně na Nintendo 3DS. Jmenuje se Challenges a budete v něm plnit nejrůznější výzvy. Těch je docela dost, navíc než všechny splníte na nejlepší výsledek, uběhne dalších pár hodin. Navíc jak se vám daří v jednotlivých režimech, odemykáte si nejen trofeje, ale i další helmy pro svého závodníka.

Pokud jde o samotnou jízdu na trati, tak ta je více arkádová a i když vypnete všechny pomocníky, k realitě má jízdní model hodně daleko. To ale určitě na kapesní konzoli zase tak moc nevadí, protože důležité je v prvé řadě bavit se. Co oceňuji, tak je zakomponování dvou rozporuplně přijatých novinek v podobě K.E.R.S a DRS, které vám přidají do jízdy nové možnosti, jak nastřádat drahocenné vteřinky. V 3DS verzi nechybí ani model poškození, ale ten je jen mechanický, takže vizuální nečekejte. Stejně na tom je i počasí. Vizuální orgie, které přinesly HD verze, tu nejsou, ale mokrá vozovka i zde má velký vliv na řízení, stejně tak musíte počítat i se silným větrem. Po stránce hratelnosti si 3DS verze zachovala většinu vlastností velkých verzí, jen samozřejmě museli vývojáři ubrat na detailech, které by malý výkon konzole nezvládl.

Když už vás omrzí hraní proti umělé inteligenci, která je navíc docela tragická, je tu pro vás připraven multiplayer. Ten můžete hrát s kamarádem skrze lokální síť, ale i online přes Wi-fi. Najdete tu hned tři režimy, které můžete jezdit. Prvním je klasická časovka, ve které se s ostatními jezdci předháníte o to, kdo zajede nejlepší čas. Druhý režim je normální závod o několika kolech, takže vyhrává ten, kdo jako první protne cílovou čáru. Třetí režim se jmenuje Face-off a je asi tím nejzajímavějším. Hráči se rozdělí do dvou týmů, přičemž úkolem je přes řadu závodů nahrát co nejvíce bodů. Pokud se připojíte k jinému hráči nebo opačně, hraní je naprosto bezproblémové. Dokonce jsem se nesetkal s žádnými lagy. Jediným nedostatkem multiplayeru je možnost hrát pouze ve čtyřech, což není úplně to pravé ořechové pro závodní hru. Pokud by byl počet dvojnásobný, hned by bylo závodění radostnější a napínavější, ale to už by asi bylo na hardware 3DSka moc. Každopádně ještě zmíním zabudovanou podporu StreetPassu, přes který si můžete sdílet s ostatními hráči své statistiky.

Od začátku bylo jasné, že 3DSkové F1 nebudou vypadat tak dobře, jako na velkých konzolích. Výsledek je přesto docela uspokojivý, ačkoliv je tu na můj vkus až moc zoubků. Tratě jsou ale jinak v pohodě, vozy též mají spoustu detailů. Bohužel velký problém vizuální stránky je framerate. Ten ve 2D režimu sice jede na 60 snímcích, ale jen v momentě, když je trať prázdná a moc věcí se na ní neděje. Jakmile se ale začne měnit počasí a kolem vás jsou ostatní závodníci, framerate začne dost haprovat a klesat jen na několik snímků. Takto markantní pokles frameratu zažívám na Nintendu 3DS vůbec poprvé. Pokud přepnete do 3D režimu, tak se přidá větší hloubka, ale jinak spíše 3D efekt dost rušil, takže jsem raději hrál ve 2D režimu. Špatně dopadl hudební doprovod, který během závodu chybí úplně, a zvuky také nejsou něčím, čím se budou vývojáři chlubit. Je ovšem otázkou, jestli jde z 3DS po této stránce vymáčknout více.

F1 2011 se na Nintendo 3DS povedly. Nabízí zajímavé herní režimy, propracovanou kariéru a slušnou audiovizuální stránku. Jen by do příště mohli vývojáři zapracovat na šíleném poklesu frameratu, propracovanější AI a lepším multiplayeru, který je tak trochu jen do počtu, a to i díky počtu hráčů, kteří ho mohou v jeden okamžik hrát. Pokud ale máte F1 rádi a doma se vám Nintendo 3DS povaluje, nákupem nic nezkazíte. Ostatně, jedná se po Mario Kart 7 o nejlepší závodní hru, jaká je v současnosti na této konzoli dostupná.

F1 2011 3DS

3ds
Codemasters, Codemasters
Datum vydání hry:
6. 12. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře