Combat of Giants: Dinosaurs 3D

recenze  5
Martin Šmíd, 5. 5. 2011 12:15
Kdo rozpoutal nový zájem lidí po celém světě o dinosaury, to asi nemusíme připomínat. Od té doby vychází docela dost her s pravěkými plazy, které se snaží na populární filmové trilogii přiživit. Na škodu to rozhodně není, protože fanoušci dinosaurů takové hry přivítají vždy s nadšením. Nejeden fanoušek se určitě těšil i na hru Combat of Giants: Dinosaurs 3D, která byla slíbena hned na start nové konzole Nintendo 3DS. Nakonec vyšla o několik dní později, takže se na ní můžeme podívat až nyní. Že dinosauři, navíc ve 3D, nemusejí vždy znamenat výhru, o tom vás nyní přesvědčíme.

Pokud se zajímáte o pravěké plazy, tak zde budete jako doma. Na výběr máte zhruba dvě desítky těchto tvorů, mezi kterými najdete třeba Tyranosaura, Velociraptora, Allosaura, Oviraptora nebo Baryonyxe na straně masožravců. Býložravce zde zastupuje Triceratops, Stegosaurus, Ankylosaurus a několik méně známých druhů. Všechny dinosaury si můžete postupně během hraní upravovat, jako měnit jim barvu, znaky na těle a několik dalších drobností. Na hratelnost to nemá žádný vliv, ale proč mít řadového Tyranosaura s pruhy, když může mít na těle žluté hvězdy, díky čemuž vypadá, jako kdyby vypadl z nějakého disko dinosauřího klubu. Během hraní si také můžete odemknout několik speciálních skinů, takže ve výsledku ani nemusíte hrát za dinosaura, ale pouze za jeho kostru.

Všichni dinosauři jsou hodně detailní a vypadají téměř identicky, jako jejich předlohy ze Spielbergova Jurského Parku. Proč ne jako ti skuteční z před miliony let? Pořád tu najdete totiž značně mnoho nepřesností, ať už je to Velociraptor, ze kterého budou odborníkům vstávat hrůzou chlupy ještě hodně dlouho. Každopádně každý dinosaurus je kromě detailního modelu i pěkně animován a jeho pohyb vypadá opravdu dobře. Virtuální dinosauři jsou ostatně jedním z mála pozitivů této hry.

Po zapnutí máte na výběr čtyři druhy dinosaurů, za které můžete hrát, přičemž každý má svých pět levelů. Už z tohoto počtu je jasné, že kampaň za každého dinosaura není moc dlouhá. Těch pět levelů vám vystačí na slabší hodinku. Pak už je na každém, jestli bude chtít podobný zážitek absolvovat s jiným druhem v trochu jiné lokaci. Na začátek se každý asi vybere nějakého toho predátora (velcí masožravci), ale vedle nich tu jsou i dinosauři lovci (menší masožravci), obranáři (Stegosaurus a podobné druhy) a speciální řada, kterou zastupuje Triceratops a podobní. Prakticky je celkem jedno, za jakou třídu budete hrát, protože všichni mají hodně podobné úrovně a dokonce i hratelnost. Je tak čistě na vaší sympatii.

Nyní už do hry. Po zapnutí a několika krocích si určitě všimnete, že toho zase tak moc dělat v levelech nemůžete. Jde jen o to dostat se z bodu A do bodu B. Abyste to neměli v lineárních levelech zase tak snadné, občas se vám postaví do cesty jiný dinosaurus, kterého musíte porazit ve speciální aréně. Souboje dinosaurů jsou hodně jednoduché, protože stačí jen uhýbat útokům protivníka skrze analogovou páčku a ve správný okamžik skrze Ačko nebo Bčko zaútočit. Takovéto souboje se pořád opakují, až začnou postupem hry docela nudit. Je to o to horší, že souboje měly být tím hlavním, na čem bude Combat of Giants: Dinosaurs 3D stavět. Vzhledem k tomu, že jsou všechny naprosto stejné, je jasné, kam to tedy vede.

Když si shrneme hratelnost, tak v levelech nejde nic dělat, jen držíte analogovou páčku dopředu, aby se ještěr přesunul od souboje k dalšímu souboji. Nějaký průzkum prostředí by určitě neuškodil, ale na to by asi vývojáři museli mít o něco více času. Souboje jsou pak vrcholem nudy. Má hra něco dalšího? Bohužel ne. To je vše milé děti.

O skvělých modelech dinosaurů už byla řeč. Graficky jsou zvládnuté na jedničku a nemám k nim moc výhrad. Stejně dobře je na tom v rámci možností i prostředí. To občas překvapí pěknou lokací, stíny, které vrhají na zem okolní stromy i samotný ještěr, a v neposlední řadě i nějakým tím detailem navíc, jako jsou na obloze létající meteority. Hudba, jo hudba, tak tu v této hře nehledejte, protože ji nenajdete. Při procházce levelem totiž žádná nehraje. O něco povedenější jsou zvuky přírody, ale i samotných ještěrů, ale také mají do dokonalosti hodně daleko.

Než celou recenzi ukončím, tak je povinností se zmínit o tom nejdůležitějším, a to 3D efektu. Ten je dle mě v Combat of Giants: Dinosaurs 3D povedený. Vidět můžete vystupující ještěří ocas z obrazovky, a když ho správně nakloníte, tak z displeje bude čouhat i jeho hlava. 3D efekt je vedle dinosaurů druhým velkým plusem této jinak nepovedené a po všech stránkách odfláknuté hry.

UbiSoft se zřejmě rozhodl, že hráče ohromí spíše počtem vydaných her na Nintendo 3DS než jejich kvalitou. Combat of Giants: Dinosaurs 3D je totiž dalším čistě průměrným titulem, který můžu doporučit jen fanatickým fanouškům dávno vyhynulých ještěrů. Ostatní by měli raději sáhnout po něčem jiném.

Combat of Giants: Dinosaurs 3D

3ds
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
22. 3. 2011
Žánr:
Bojovka, RPG
KARTA HRY
3/10

Komentáře