ABBA You Can Dance

recenze  15
Martin Šmíd, 22. 12. 2011 0:15
Na začátku této generace konzolí to byly hudební hry, které zaznamenaly raketový start. Mezi ně určitě patřil populární Guitar Hero nebo Rock Band. Později se ovšem ohrály a nepřinášely s novými díly nic nového. Proto se herní vývojáři museli porozhlédnout po něčem trochu jiném, a tím něčím jsou taneční hry. Ty jsou v současnosti určitě v kurzu, tak proč nevzít jednu z nejpopulárnějších kapel historie ABBU a nepostavit na ní titul, na kterém by se dalo lehce vydělat. Jestli je ale ABBA You Can Dance i kvalitní hrou, na to vám nyní odpovíme.

Když v roce 1970 vznikala ve Švédsku popová hudební skupina s prostým názvem ABBA, jen těžko někdo předpokládal, že se stane tak populární a i desítky let po jejím zániku budou lidé pořád poslouchat její písničky. Navíc i v současnosti se desky této skupiny prodávají naprosto skvěle a mnohdy překonají i ty nejúspěšnější skupiny dneška. V UbiSoftu se tak rozhodli, že vytvoří taneční hru, která bude mít licencované písničky a další náležitosti a pokusí se s ní oslovit fanoušky, kteří neustále nakupují vše spojené s jejich oblíbenou skupinou. Hra byla svěřena vývojářům, kteří mají za sebou úspěšné taneční hry Just Dance nebo Michael Jackson: The Experience, takže zkušenosti určitě měli, aby hra neudělala hudebnímu klenotu ostudu. Jen je tedy menším překvapením to, že hra vznikla exkluzivně na Nintendo Wii. Daleko více by se určitě hodila na Xbox 360 a kamerku Kinect.

Každého fanouška skupiny ABBA bude určitě nejvíce zajímat seznam písniček, na které si můžou zatancovat. Těch je to hned 25, navíc jsou nově digitálně remastrované. Vývojáři měli při výběru docela šťastnou ruku a vybrali jak ty největší hity, jakými jsou třeba - Mamma Mia, Waterloo, Gimme! Gimme! Gimme!, Dancing Queen nebo Money, Money, Money, tak tu najdete i ty méně známé písničky, které jen tak v rádiu neuslyšíte. Pokud máte ABBU rádi, určitě si zde přijdete na své, protože tu najdete skvělou kolekci písniček, navíc v digitálně upravené verzi pro maximální kvalitu. Třešničkou tu pak jsou videoklipy nebo záznamy z koncertů.

Když ABBA You Can Dance poprvé zapnete, možná vás překvapí, že tu máte jen tři herní režimy, které můžete hrát. Hned ten první je ale obrovský a nabízí 25 písniček, na které si může zatancovat. U každé písničky jde o to, abyste nahráli co nejvíce bodů za tanec, který budete předvádět před televizní obrazovkou. Je docela škoda, že Nintendo Wii neumí snímat celé vaše tělo, ale komunikace probíhá skrze pohybový ovladač Wiimote. Pokud se ale do hraní vžijete, což samozřejmě díky výběru písniček není vůbec těžké, určitě si budete tancování hodně užívat, ačkoliv některé skladby dají docela dost zabrat a na konci budete potřebovat ručník. Abyste měli přehled, jaké pohyby po vás hra vyžaduje, máte na levé či pravé straně obrazovky daný pohyb ukázaný, ačkoliv ne vždy je obrázek úplně přesný. Možná i proto je na parketu tanečník, jenž má vždy ruku, ve které držíte Wiimote, označenou bíle, takže z jeho pohybu můžete ledacos odkoukat.

Je určitě skvělé, že některé písničky si můžete zatancovat i se svými kamarády. Pro kolik tanečníků jsou určeny, uvidíte před zapnutím daného songu. Tancování je určitě fajn, a pokud se do něj dostanete, strávíte u něj hodiny. Pokud to tedy vaše tělo dobolí. Určitě se ale mezi vámi najdou tací, kteří si chtějí spíše písničky zazpívat. I tato možnost tu je přes karaoke režim, přičemž zpívat můžete hned ve dvou. Jen tedy musíte mít k dispozici USB mikrofony, které se ke hře nedodávají. Tento režim je určitě zajímavý, ale není tolik propracovaný, jako hra SingStar ABBA. No a do třetice tu je jakýsi příběhový režim, ve kterém budete tancovat se čtyřmi tanečníky na známé písničky od skupiny ABBA. Tento režim je docela povedený, dozvíte se několik zajímavých informací a jsem i přesvědčen, že ho fanoušek dá na jedno posezení. Zase tak dlouhý není, ale pro všechny případy se do něj jde kdykoliv vrátit.

UbiSoft s hrou ABBA You Can Dance jasně cílí na fanoušky, kteří si rádi zatančí na písničky své oblíbení kapely, která se v posledních letech opět dostává do povědomí mladší generace. I díky tomu je docela těžké hru hodnotit, protože fanoušci budou jistě v sedmém nebi, ale normální hráč bude možná postrádat více herních režimů, které by ho u hry udržely po delší čas. Jestli ale máte doma Wii a ABBA se vám líbí, určitě špatně neuděláte, pokud si tento titul koupíte.

ABBA You Can Dance

wii
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
15. 11. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře